fbpx

Kubanski imunolog Pedro Kamilo Rodrigez, zajedno sa kolegama, dao je nadu milionima teško oboljelih širom svijeta, a najviše u svojoj zemlji.

Rodrigez je najvažniji šraf u timu koji je stvorio sada već čuvenu vakcinu protiv raka pluća, koja bi uskoro trebalo da bude registrovana i u Srbiji. U ekskluzivnom intervjuu za „Naše novine”, Rodrigez objašnjava kako djeluje terapijska vakcina “cimavaks EGF” i kod kojih pacijenata je najefikasnija.

Imunolog, koji po drugi put govori samo za „Naše novine” od svih srpskih medija, objašnjava da postoje jasni kriterijumi po kojima se određuju pacijenti na koje ova vakcina djeluje. Ističe i da rezultati pokazuju da zavidan broj bolesnika, nakon što je primio, živi duže od pet godina, što bi bez “cimavaksa” bilo nezamislivo.

Podrži eTrafiku

kuba4Koji sve pacijenti mogu primiti ovu vakcinu?

“”Cimavaks EGF” namijenjen je pacijentima koji imaju nemikrocelularni rak pluća u poodmakloj, trećoj B ili četvrtoj fazi”.

Građane Srbije najviše interesuju efekti ove vakcine, odnosno kako ona djeluje?

“Najnoviji rezultati pokazuju da kod pacijenata koji imaju povišen nivo faktora EGF, a to je faktor rasta koji izaziva metastaze, vakcina ima najbolji efekat. Njen cilj, da ne budemo pogrešno shvaćeni, nije da izliječi bolesnika koji ima rak pluća u poodmaklom stadijumu, već da on sa bolešću nastavi da živi. Tačnije, vakcina usporava i zaustavlja napredovanje metastaza na druge organe. Samim tim se povećava preživljavanje i kvalitet života pacijenta”.

Da li je istina da vakcina ovu opaku bolest pretvara u hroničnu?

“Da. Kancer se transformiše u hronično nezarazno oboljenje, kao što su hipertenzija ili dijabetes. Pacijenti u tom slučaju redovno primaju vakcinu koja ih održava u životu, kao insulin dijabetičare”.

A koliko duže žive pacijenti koji prime vakcinu?

“Dosadašnji rezultati su pokazali da ima više od 20 odsto pacijenata koji žive čak pet godina duže. S obzirom na to, mi sada razvijamo ispitivanja koja bi prije početka terapije mogla da prognoziraju kod kojih pacijenata bi vakcina imala najbolji efekat”.

Da li vakcinu mogu da prime pacijenti kod kojih je rak pluća metastazirao na mozgu?

“Kliničke studije koje su urađene do sada pokazale su da ne mogu da je prime pacijenti sa dijagnozom raka pluća u poodmakloj fazi sa metastazama u centralnom nervnom sistemu. Još ne postoje klinički dokazi o mogućoj koristi kod tih pacijenata. To je zato što pacijent sa takvim metastazama zahtijeva drugačiji tretman, uključujući i steroidne lijekove, čije dejstvo može uticati na efekat ove vakcine”.

Da li je vakcina bezbjedna i izaziva li neke kontraindikacije? 

“Bezbjedna je, i kao takvu ju je registrovala kubanska agencija za lijekove CECMED. Što se tiče neželjenih efekata, oni se pojavljuju kao i kod ostalih vakcina u vidu blagog do umjerenog crvenila, anoreksije, grčeva, drhtavice, glavobolje, mučnine, povraćanja, povišene temperature, talasa toplote, hipertenzije ili hipotenzije. Mogu se javiti i crvenilo i bol na mjestu uboda”.

Kako se daje “cimavaks”

1. Pacijent prima četiri doze u lijevo i desno rame i u lijevi i desni kuk

2. Isti postupak ponavlja se poslije 14 dana

3. Potom još tri puta na svakih 14 dana

4. Dalje se daje u dogovoru sa ljekarom.

 

 

pressrs.ba

Napiši komentar