fbpx

Više od 50 izlagača i 700 učesnika dio je drugog Sajma za djecu i porodicu, koji je danas otvoren u dvorani Borik u Banjaluci. 

Za mališane su predviđene radionice, nastupi i predstave na tri lokacije unutar dvorane – sportskom poligonu, kreativnom kutku i samoj pozornici. Pored štandova kompanija koje proizvode odjeću, hranu i opremu za djecu ili NVO organizacija koje se bave zaštitom djece, na radost najmlađih postavljene su i igraonice sa toboganima, kućicama za penjanje, te štandovi gdje mogu oslikati svoje lice.

Menadžerica Sajma za djecu i porodicu Nikolina Aničić rekla nam je kako je velika čast biti u organizaciji ovakvog događaja koji se realizuje povodom 15. maja, Međunarodnog dana porodice.

Podrži eTrafiku

“Prošle godine smo imali između 12 i 15 hiljada posjetilaca i pokazali da Banjaluci treba jedan ovakav događaj, koji podržava pozitivne vrijednosti porodice i bezbrižno odrastanje djece. Nadamo se da će se Sajam organizovati iz godine u godinu i da će ga posjetiti što veći broj mališana koji su nasmijani i srećni”, navela je ona.

Sajam je otvorila ministrica porodice, omladine i sporta Jasmina Davidović, koja je naglasila da cilj Ministarstva jeste da promovišu prave životne vrijednosti, a to je porodica i briga za djecu.

“Ovaj Sajam je izuzetno važan, Ministarstvo ga podržava i ove godine, kao što je i prošle, jer se ukalpa u naš program proslave Međunarodnog dana porodice”, rekla je Davidovićeva.

Kada govorimo o djeci neizostavna je i njihova zaštita i unaprijeđivanje njihovih prava, što je primarna aktivnost udruženja “Nova generacija”. Snežana Jondža, koordinatorka rada Plavog telefona, savjetodavne linije za djecu i mlade koja djeluje unutar Udruženja, rekla nam je da ih djeca zovu kada su u krizi i da im se javljaju sve dok ta kriza ne prođe.

“Nekad zovu više puta zbog istog problema. Prvi put usmjerimo dijete i damo savjet, te kažemo da nam javi ukoliko to ne urodi plodom, da vidimo šta još možemo uraditi. Djeca nas zovu sve dok ne riješe određenu situaciju koju imaju, a nekada se završava samo na jednom pozivu”, navela je ona, te najavila radinicu i predstavu koju će “Nova generacija” imati na Sajmu:

“Danas i sutra ćemo nastupati na Kreativnom kutku, gdje ćemo sa djecom i roditeljima praviti igračke od recikliranog materijala. Pokazaćemo im kako mogu iskoristiti materijal koji imaju u kući, kako bi na jedan kreativan i zabavan način proveli vrijeme sa svojom djecom. Na kraju će svako dijete otići kući sa igračkom koju je napravio zajedno sa roditeljem. Druga aktivnost je predstava DIS teatra ‘Može i drugačije’, koja će biti večeras od 18:30 do 19:30 časova. Radi se o vršnjačkom nasilju gdje ćemo pozvati djecu na binu da oni učestvuju i odigraju ulogu na drugačiji način, da nauče kako da se postave u situacijama vršnjačkog nasilja.”

Banjalučki brend “Bubsi beba” učestvovao je na Sajmu i prošle godine, a zbog dobrog iskustva odlučili su da se pridruže i ovaj put, govori nam Slađana Latinović Štula, odnosno Bubsi mama, te pokazuje novitete u njihovoj ponudi.

“Postali smo prepoznatljivi po odjeći za specijalne prilike i drago nam je da smo dio najljepših trenutaka naših kupaca. Sada imamo program i za mame, jer su izrazile želju da budu obučene isto kao njihove kćerke za rođendan ili neku drugu priliku”, kaže ona.

Zanimljivo je da u sklopu butika Bubsi beba djeluje i kutak za dojenje, gdje mame mogu svratiti da na miru presvuku bebu ili je nahrane.

“Imamo sve više posjetiteljki, nekada nam je radnja puna kolica. Mame su zahvalne što imaju mjesto u gradu gdje mogu presvući dijete i nahraniti ih, posebno kada se radi o malim bebama.”

Prilikom otvaranja Sajma u dvorani je vladala velika gužva, a aktivnosti traju i sutra. Ovdje možete pogledati satnicu održavanja radionica.

sajam djece i porodice 2015 (1)  sajam djece i porodice 2015 (3)  sajam djece i porodice 2015 (5) sajam djece i porodice 2015 (6)  sajam djece i porodice 2015 (8)

eTrafika.net – Vanja Stokić

Napiši komentar