fbpx

Banja Luka, ali i cijela Republika Srpska ostala je bez jedinog Zoo vrta. Njegov vlasnik Zoran Suvajac potvrdio nam je da su zbog nerazumijevanja vlasti morali zatvoriti taj dio Zoo parka i sada imaju problem gdje da smjeste sve životinje.

Zoo park je u svom sastavu imao izletište, zabavni park, rekreativni park, ugostiteljski i trgovački dio i mali Zoo vrt. Uprava parka se više nije mogla sama brinuti o životinjama, zbog čega je često tražila pomoć od Vlade. Pomoć je izostala, a doneseni su i zakoni po kojima moraju zbrinjavati ugrožene životinje. Sve to je dovelo do gašenja jedinog Zoo vrta na ovim prostorima.

– Sve ostalo u sklopu Zoo parka i dalje radi, ulaz je slobodan i svi mogu doći u obilazak. Ima još uvijek nešto životinjica i uvijek će ih biti, ali to nije više Zoo vrt, rekao nam je Zovan Suvajac.

Podrži eTrafiku

Većina životinja je poklonjena, a dio je pušten u prirodu, poput srna i lisica. Ostaje nerješeno pitanje vukova i medvjeda.

– Još imamo problem da smjestimo vukove i medvjeda, jer su to životinje koje se smatraju nacionalnim blagom i mi smo tražili od mnogo organizacija i institucija pomoć da ih negdje smjestimo. Nažalost, pomoć je izostala. Ostale životinje su na privatnim posjedima, neke su puštene u prirodu. Ima još tih životinja, taj proces će trajati danima, ne može se desiti preko noći, navodi Suvajac.

Iako se već dugo govorilo o teškom položaju Zoo vrta, pomoć im niko nije ponudio.

– Mi smo tim Zoo vrtom napravili nešto što je jedinstveno u cijeloj RS. Nismo naišli na razumjevanje i pomoć. Imamo jedinstvenu školu u prirodi i dosta toga smo uradili, činili smo dobro gradu. Ciljna grupa nam je ona koja je finansijski najugroženija, mlade porodice sa malom djecom. Tražili smo pomoć od grada, ali je nismo dobili, kaže vlasnik parka.

U sklopu Zoo vrta posjetioci su mogli vidjeti preko 50 vrsta životnja, od magarca, ponija, koza i srne, pa do noja, lame, medvjeda, vuka i majmuna. Vrt je udomio i napuštenu bebu medvjeda koju su hranili na flašicu. Dali su mu ime Momčilo, pa se to ime zadržalo iako se kasnije saznalo da je u pitanju ženka.

Cijena ulaznice za Zoo vrt bila je skromnih 2KM.

U galeriji pogledajte kakav je park nekada bio i dio životinja koje su živjele u njemu.

 

 

eTrafika.net – Vanja Stokić

Napiši komentar