fbpx

U studentskim domovima na Palama vlada pravi haos! Stanari doma na Koranu i na Kalovitim brdima kažu da im po sobama trče miševi, da vode nemaju po nekoliko dana i ponekad uče u menzi jer je čitaonica spojena sa internet salom! 

Novi sastav Omladinskog Parlamenta studentskog centra tvrdi da se trenutno radi na dosta toga i obećava bolje uslove!

Stanarka doma na Koranu koja je željela ostati anonimna ističe da je stanje u domovima katastofalno i da ih u sobama ima previše.

Podrži eTrafiku

– U mojoj sobi nas je šest i još sam dobro prošla što se toga tiče. Vode nemamo po čitavih nekoliko dana, ne pitajte nas kako preživljavamo! Ali zato miševa imamo na izvoz! Dođu ponekad neki sanitarci, ubace nešto što bi ih trebalo ubiti, ali to ne djeluje. Nedavno nam je pukao radijator pa nam je soba poplavila. Niko nije došao da nam pomogne niti da pita šta ćemo i kako ćemo. Nismo mogle spavati u sobi pa su nas neke djevojke primile kod sebe, govori ona.

Kako kaže, kreveti su promijenjeni, ali je poneki ostao stari, pa ona samo čeka kada će propasti na cimerku, jer je krevet toliko dotrajao da je sasvim nestabilan. Ističe da su sobe toliko tijesne, da se stalno sudara sa svojim cimerkama, a u sobi nemaju radnog stola, jer ga nemaju gdje staviti! Kao dobre stvari u domu na Koranu izdvaja menzu i čitaonicu. Jedina promjena Parlamenta koju je ona primjetila je besplatan internet koji je nedavno uveden, a do kraja prvog semestra se plaćao.

Stanar doma na Kalovitim brdima i student Filozofskog fakulteta Dejan Ivanović smještaj smatra zadovoljavajućim. Ističe da je je grijanje prije podne solidno, ali da tokom dana slabi pa ga naveče nema nikako! Kaže da je grijanje učionica tek priča za sebe. Primjedbe daje na menzu i čitaonicu.

– Hrana nije loša, ali količinski ne može da zadovolji ni potrebe djevojaka, a posebno ne muškaraca. Pojedini obroci više liče na užinu nego na pristojan obrok! Zatim, čitaonica i interner prostorija su spojene, tako da čitaonica u suštini nije upotrebljiva zbog buke i lošeg grijanja, pa učimo u menzi ili svojim sobama, navodi Ivanović, i dodaje da zimi zbog hladnoće nije nimalo prijatno boraviti u tv sali i da sam televizor ne radi baš najbolje.

Kada je riječ o obećanjima Parlamenta, Ivanović kaže da su novi članovi najavljivali neke promjene, ali da ih oni još uvijek ne vide.

– Teško da ćemo ih i vidjeti, jer je dom na Kalovitim brdima zapostavljen. Ako se šta i uradi, uradi se na Koranu, ali nadamo se da će se to promijeniti. Recimo, kupatila su u glavnom dijelu doma renovirana ljetos, ali u brucoškom dijelu su ona u jako lošem stanju, ističe on.

Član Omladinskog parlamenta Studentskog centra u Palama Bojan Buha kaže da je stanje u domu nekada bilo jako loše, ali da je dosta toga promjenjeno.

– Ono što i nije bilo baš pohvalno, jesu uslovi samog života – hrana i higijena. Hrana je bila loša, tople vode nije bilo i po nekoliko dana, ali i kad bi je bilo, bilo je nedovoljno za veliki broj studenata. A da ne pominjem uslove za rekreaciju, sport i kulturu putem čega bi studenti ambiciozno i kreativno djelovali, govori Buha, i dodaje da počinje nova era uslova života u domu.

 – Počinje jedna bolja priča, kvalitetniji i ljepši život, zadovoljniji stanari. Prije svega, hrana se popravlja, tople vode ima svaki dan, renoviraju se kupatila u većem dijelu soba, doniraju se kompjuteri u dom od strane ministarstva, mijenja se i inventar… Uslovi se poboljšavaju, a i dalje ima dosta toga za dotjerivanje, navodi on.

Za dosadašnje predstavnike studenata kaže da je očigledno da su radili na poboljšanju života u domu, ali da njihov rad nije bio sveobuhvatan. Ističe da je novi saziv Parlamenta spreman da se suoči sa svim izazovima i beskompromisno se bori i zalaže za bolje uslove.

– Naš cilj je da, prvenstveno stanare doma edukujemo o njihovim pravima, formiramo komisiju unutar svih domova koja će biti zadužena za hranu, sport, kulturne, naučne i ostale aktivnosti i njihovo koordinisanje između domova Studentskog centra Pale i drugih domova. Želimo se izboriti za pomoć najugroženijim kategorijama studenata u domovima putem skromnih stipendija koje će Parlament izdvajati, zatim rad na razmjeni i druženju studenata, organizovanju raznih kulturnih i sportskih manifestacija. Moram napomenuti da Parlament ima za cilj da uspostavi što bolju saradnju sa rukovodsvom Studentskog centra Pale kao i sa lokalnom zajednicom, Ministarstvom prosvjete i kulture RS i drugim institucijama koje se bave studentskom populacijom, govori Buha.

Ono što sadašnji sastav Parlamenta ističe kao promjene jeste uvođenje bežičnog interneta u domove, te poboljšanje hrane i smještaja u domovima. Studentkinja Ekonomskog fakulteta u Palama Jovana Savčić kaže da je zadovoljna promjenama.

– Promjene su očigledne! Uslovi su se poboljšali, počev od hrane i smještaja. Imamo prostoriju za učenje, besplatan internet i vidi se rad na poboljšanju komunikacije među stanarima svih domova na Palama, ali naravno sad ne treba stati. Nadamo se da će novi Parlament oslušnuti naše potrebe i djelovati u skladu s njima, kaže ova stanarka studentskog doma na Kalovitim brdima.

Ona je dodala da se vidi napredak, uložen trud i želja da se poboljšaju uslovi.

– Ne možemo odmah očekivati nešto idealno. Dovoljno je to da se svi angažujemo oko naših prava i potreba, iznesemo problem i prepustimo nadležnima da reaguju, istakla je Savčićeva.

Stanarka studentskog doma i studentkinja treće godine Ekonomskog fakulteta u Palama Vanja Drašković primjećuje zauzimanje članova Parlamenta.

– Vidi se da ljudi koji su trenutno u studentskom parlamentu imaju jako dobre ideje da se poboljšaju uslovi svih nas, što, na primjer do sad nije bila praksa. Ono što bih ja stavila kao prioritet trenutno jeste grijanje i bolje prostorije za učenje, konkretno u domu na Kalovitim brdima, precizirala je ona.

 

 

eTrafika.net – D. Rašević/V. Stokić

Napiši komentar