fbpx

Debatni klub Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci trenutno priprema prvi turnir u svojoj organizaciji pod nazivom „Debate Banja Luka“ koji će se održati od 24. do 26. februara. 

Turnir će biti regionalnog karaktera sa učesnicima iz svih većih debatnih klubova iz regiona – Beograd, Podgorica, Zagreb, Sarajevo, Pale, Mostar.

Pored turnira, čiji će finalni dio biti otvoren za javnost, održaće se predavanja i radionice koje će održati profesionalni debatni predavači. Na turniru će učestvovati debatanti koji su se već takmičili na evropskim i svijetskim prvenstvima, što turnir u startu uzdiže na viši nivo.

Podrži eTrafiku

Debatni klub Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci nastao je u aprilu 2011. godine na inicijativu Sonje Nikić i Duške Vulete, koje su počele da učestvuju na turnirima iz britanske parlamentarne debate ( British Parlamentary).

debatni klub bl

„Debatom smo se počeli baviti kad smo otišli u Mostar na debatijadu, na kojoj smo ostvarili solidne rezultate”, ističe Duška Vuleta i dodaje, “sudije sa tog turnira su se ponudile da nam pomognu oko kluba i radionica. Ubrzo su mentori iz Beograda počeli dolaziti da nam drže radionice i naš klub se spontano proširio”.

U prošlosti je već postojao debatni klub na Pravnom fakultetu koji se vremenom ugasio.

Sadašnji klub je otvoren za sve studente Univerziteta u Banjoj Luci, a ne samo za studente Pravnog fakulteta. Trenutno ima 20 članova, gdje su se kolegama sa Pravnog fakulteta koji čine većinu, pridružili i studenti sa Fakulteta političkih nauka, Filozofskog, te privatnog BLC fakulteta.

Za manje od godinu dana svog djelovanja klub je postigao zapažene rezultate – učešće na regionalnim turnirima, učešće na Internacionaloj debatnoj akademiji u Sloveniji.

Studentski Savez Pravnog fakulteta je od samog osnivanja Debatnog kluba bio podrška. Takođe, veliku podršku u radu i finansiranju odlazaka na takmičenja pružili su rektorat Univerziteta Banja Luka i dekan Pravnog fakulteta Vitomir Popović.

Održavanjem turnira „Debate Banja Luka“ iz kluba  žele da skrenu pažnju zajednice na to koliko je debata  bitna za razvoj kako društva tako i za razvoj pojedinca, prvenstveno mladog čovjeka.  Konkretno debata je bitna za razvoj kritičkog mišljenja i sposobnosti analiziranja, razvija istraživačke sposobnosti, na taj način što zahtijeva poznavanje opšteg i određenog znanja o aktuelnim društevnim problemima. Osim toga jako je bitna za razvoj argumentacije, kroz nju učimo da uvijerljivo prezentujemo svoje argumente, da uvidimo da svaki problem ima dvije strane i da uvijek treba poštovati druge i dopustiti im da kažu šta misle.

Sljedeća  stvar je javni nastup. Iz kluba poručuju i da kroz debatu razvijamo svoje samopouzdanje da pričamo pred masom ljudi, da uobličimo svoje misli, i što je najbolje da staloženo reagujemo u kriznim situacijama.

U svojoj suštini debata razvija toleranciju, što je jako bitno za naše društvo, pogotovo u BiH.

 

 

eTrafika.net – O. Tešić

Napiši komentar