Ministri i poslanici na nivou BiH, RS i FBiH nisu jedini konzumenti privilegije “bijelog hljeba”, jer su mogućnost da dobijaju naknade 12 mjeseci nakon isteka mandata koristili i bivši članovi Predsjedništva BiH – osnivač Stranke za Bosnu i Hercegovinu, Haris Silajdžić, i lider DF-a, Željko Komšić!

Prema podacima koje je objavio Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), Silajdžić je godinu dana mjesečno primao po 5.276 KM, dok je lider DF-a, Željko Komšić, koristio to pravo od novembra 2014. do januara 2015. Situacija s predsjednikom Demokratske fronte posebno je obilježena hipokrizijom, ako se zna da se DF dugo zalagao za ukidanje ove povlastice, da bi odmah nakon posljednjih izbora predsjednik te partije zatražio 4.500 KM na ime “bijelog hljeba” za period od dva mjeseca, koliko mu je trebalo da presjedne iz fotelje člana bh. predsjedništva u poslaničku klupu.

Ipak, u parlamentima širom BiH i dalje imaju adute za takmičenje sa Silajdžićem i Komšićem u pronalasku bizarnih načina da se što duže “gricka” tzv. bijeli hljeb. Najzanimljiviji je slučaj Uglješe Savića, poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS, koji je nakon isteka mandata 2010. godine uzimao “bijeli hljeb” 12 mjeseci, iako je zakonom predviđeno da entitetski poslanici imaju pravo na ovu privilegiju samo pola godine.

Upravnik pošte

Na taj način je Savić, koji je u svom mandatu bio jedan od najneaktivnijih poslanika, zaradio 37.527 maraka, odnosno 3.147 KM svakog mjeseca. Kako kaže za Press, on je samo koristio pravo koje mu je garantovano na osnovu preostalog radnog staža do penzije.

– Meni je tad ostalo još šest mjeseci da navršim 40 godina radnog staža i odem u penziju, pa mi je zbog toga produžen i “bijeli hljeb”. Tu nema ništa sporno, sve imate zavedeno u skupštini – rekao je Savić.

Na naše pitanje da li je sada u penziji, on je odgovorio da trenutno radi kao upravnik pošte u Loparama.

– Na kraju nisam otišao u penziju, jer mi je s garantovanih 480 KM penzija pala na 330 KM. Zbog toga sam odlučio da je bolje da se odreknem svog boračkog staža i nastavim da radim, ali sad ću u avgustu u penziju. Evo, baš sam sad uzeo odmor, da ga iskoristim, pa ću se onda penzionisati – rekao je Savić.

Prethodni saziv

U proteklih pet godina bivši narodni poslanici u RS izvukli su od građana preko 700.000 KM na osnovu “bijelog hljeba”, od čega se skoro 300.000 KM odnosi na poslanike iz prethodnog saziva koji nisu obnovili mandat. Pored već pomenutog Savića, više od 20.000 KM, u sazivu od 2006. do 2010. godine, dobili su i Muharem Murselović (Stranka za BiH), Dušan Stojičić (SDS) i Đuro Stanojević (PDP).

Na osnovu Zakona o platama i naknadama, parlamentarci na bh. nivou imaju pravo na “bijeli hljeb” cijelu godinu nakon isteka mandata, pa su tako za četiri godine iz budžeta dobili više od 800.000 KM za ove namjene, dok je bivšim delegatima isplaćeno više od 400.000 KM.

Prema podacima koji su juče objelodanjeni, ministri i njihovi zamjenici u Savjetu ministara BiH uzeli su 638.000 KM, dok su njihove kolege u Srpskoj i FBiH na ime naknade nakon isteka mandata za pet godina dobili više od 170.000 KM u RS, odnosno 400.000 KM u Federaciji.

Zauzeli mjesta u vrhu liste!

Među funkcionerima na nivou BiH, prema aktuelnim podacima CIN-a, po primanjima na ime “bijelog hljeba” izdvajaju se bivši delegati u Parlamentarnoj skupštini BiH Ivo Miro Jović (HDZ BiH) i Drago Ljubičić (SNSD), koji su dobili po 59.000 KM. Odmah iza njih su poslanici u Parlamenu BiH Momčilo Novaković (NDP) i Adem Huskić (SBiH) sa po 58.000 KM. Neprikosnoven je bivši zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić (SDS), o čijem slučaju je Press već pisao. CIN je ustanovio da je on po ovom osnovu u proteklih pet godina dobio 108.933 KM.

 

 

Milovan Matić – eTrafika.net

Napiši komentar