fbpx

Treća konferencija omladinskog rada održana je od 30. marta do 1. aprila u prostorijama Andrićevog instituta u Višegradu.

Konferenciju je uz podršku Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske organizovala Mreža MOCART (Mreža omladinskih centara za animaciju, radionice i trening), čiji sekretarijat djeluje u okviru Instituta Perpetuum mobile Banjaluka. Konferencija je okupila blizu 40 predstavnika omladinskih centara iz 13 lokalnih zajednica Republike Srpske, ali i predstavnike Ministarstava iz Srbije i Crne Gore.

Konferenciju je otvorila ministrica porodice, omladine i sporta u Vladi Republike Srpske Jasmina Davidović koja je tom prilikom istakla značaj saradnje ove institucije sa mrežom MOCART, prije svega zbog izrade Omladinske politike za period 2016 – 2020 godine.

Foto baza

“Cilj konferencije omladinskog rada Republike Srpske jeste unapređivanje omladinskog sektora, a to će se postići razmjenom iskustava i daljeg planiranja omladinskih aktivista iz ove regije”, navela je Davidovićeva.

Koordinatorka ove konferencije Danka Božić istakla je zadovoljstvo organizacijom, i tokom same konferencije.

“Svake godine se organizuje Konferencija omladinskog rada s ciljem jačanja omladinskih centara u Republici Srpskoj. S tim u skladu, osnovana je i Mreža MOCART i uvijek napominjem da je to priča koja nije stara samo tri godine, nego ideja koja se javila daleko prije kao inicijativa omladinskih centara da djeluju i rade.”

Svaka konferencija je do sada donosila određene rezultate. Tako su na prvoj konferenciji usvojeni standardi rada, na drugoj je osnovana sama Mreža MOCART koju je formiralo i u junu prošle godine zvanično registrovalo 11 članica Mreže.

“Ova treća konferencija je ‘šlag na tortu’ jer je sve do sada bilo vezano za administraciju, kreiranje standarda i slično. Sada je vrijeme da se izađe na teren i urade konkretnije stvari”, zaključuje Božićeva.

Konkretni prijedlozi, rješenja i zaključci formirani su kroz rad tri grupe, čiji su facilitatori bili Jefimija Šerbić, Srđan Vidaković i Bojana Trninić. Kako napominju, malo stvari se ponavljalo u radu, što je produktivno, jer se uspjelo izvesti što više zaključaka.

“Ono što sam ja primijetila kao interesantan zaključak jeste sabiranje dosadašnjih iskustava organizacija unutar mreže, tačnije da svaka organizacija kaže šta zna, šta umije, koje partnere poznaje i na koji način jedna drugoj može da pomogne”, navodi Šerbićeva.

Trninićeva ističe zadovoljstvo sastavom same mreže jer su u nju uključeni različiti centri sa različitim stepenom iskustva ali, kako objašnjava, svi su tu sa istim ciljem, a to je rad za mlade u njihovoj lokalnoj zajednici.

“Iako rade u lošim uslovima i nemaju dovoljnu podršku vlasti na lokalnom nivou, najpozitivnije što izvlačimo kao zaključak jeste činjenica da omladinski centri i dalje traju i ne odustaju od rada za mlade u svojim sredinama”, ističe ona.

U konferenciji je učestvovala i pomoćnica ministra za porodicu, omladinu i sport u Vladi Republike Srpske, Branka Malešević koja je veoma zadovoljna organizacijom, radom i učešćem svih predstavnika na konferenciji. Napominje da ministarstvo kao strana koja je u određenom dijelu inicirala, a kasnije i podržala i osnivanje MOCART-a, i dalje pozdravlja aktivnosti koje se planiraju i realizuju u okviru mreže.

“Kada je riječ o zaključcima sa ove konferencije, ono što planiramo uraditi jeste da uvrstimo neke od zaključaka u sam nacrt dokumenta Omladinska politika Republike Srpske za period 2016 – 2020. godine, jer se tim dokumentom definišu pravci razvoja u svim segmentima značajnim za mlade. Kao ministarstvo ćemo nastojati da se određene aktivnosti nađu i u lokalnim omladinskim politikama jer je neophodna podrška lokalne zajednice kako bi omladinski centri uopšte i opstali. Ovdje se ne radi samo o finansijskoj podršci nego i o obezbjeđivanju prostora za rad, kako bi mladi uopše imali mjesto gdje će se okupljati i gdje bi se realizovale aktivnosti vezane za neformalno obrazovanje, ali i što kvalitetnije provođenje slobodnog vremena”, zaključuje Maleševićeva.

Konferencija je organizovana u okviru Akcionog plana saradnje Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske, Ministarstva omladine i sporta Srbije, te Uprave za mlade i sport Crne Gore.

eTrafika.net – Miloš Kovačević

Napiši komentar