fbpx

Povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, udruženje “Djeca svjetlosti” organizovalo je danas u Muzičkom paviljonu parka “Petar Kočić” u Banjaluci  druženje sa svojim štićenicima.

Druženje je zamišljeno kroz organizovanje kreativno-edukativnih radionica sa štićenicima Udruženja i njihovim gostima, te dijeljenje promotivnog materijala sa korisnim informacijama o autizmu i radu Udruženja.

Psihologinja Maja Balta kazala nam je da Udruženje trenutno ima oko 20 volontera, te najavila otvaranje Centra za odrasle osobe sa autizmom.

Podrži eTrafiku

“Volonteri djeci daju stručnu podršku i sami se na taj način usavršavaju, skupljaju potrebno iskustvo za posao asistenta u nastavi. Takođe, uskoro otvaramo centar za punoljetna lica i tada bi se šest korisnika trebalo pridružiti 40 djece koja su već korisnici centra.”

Slavica Vojaščuk, majka dječaka Sergeja,  istakla je kako je roditeljima djece s autizmom teško obavljati svakodnevne dužnosti i pritom brinuti za dijete.

“Moj sin ima 9 godina, pohađa redovnu školu- intenzivna nastava i ide u drugi razred. Puno mu pomaže asistent kao i stručno osoblje škole. Zbog asistenata nam treba podrška države, jer smo prošle godine imali financijskih problema, a našoj djeci su asistenti prijeko potrebni”, navela je ona.

Večeras od 19 časova je u Dječijem pozorištu RS humanitarni koncert za djecu oboljelu od autizma. Cijena ulaznice je 12 KM.

     Međunarodni dan - autizam (8)

eTrafika.net, Nikola Bačić, Foto: Safet Muftić

Napiši komentar