fbpx

Povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, udruženje “Djeca svjetlosti” organizovalo je danas u Muzičkom paviljonu parka “Petar Kočić” u Banjaluci  druženje sa svojim štićenicima.

Druženje je zamišljeno kroz organizovanje kreativno-edukativnih radionica sa štićenicima Udruženja i njihovim gostima, te dijeljenje promotivnog materijala sa korisnim informacijama o autizmu i radu Udruženja.

Psihologinja Maja Balta kazala nam je da Udruženje trenutno ima oko 20 volontera, te najavila otvaranje Centra za odrasle osobe sa autizmom.

“Volonteri djeci daju stručnu podršku i sami se na taj način usavršavaju, skupljaju potrebno iskustvo za posao asistenta u nastavi. Takođe, uskoro otvaramo centar za punoljetna lica i tada bi se šest korisnika trebalo pridružiti 40 djece koja su već korisnici centra.”

Slavica Vojaščuk, majka dječaka Sergeja,  istakla je kako je roditeljima djece s autizmom teško obavljati svakodnevne dužnosti i pritom brinuti za dijete.

“Moj sin ima 9 godina, pohađa redovnu školu- intenzivna nastava i ide u drugi razred. Puno mu pomaže asistent kao i stručno osoblje škole. Zbog asistenata nam treba podrška države, jer smo prošle godine imali financijskih problema, a našoj djeci su asistenti prijeko potrebni”, navela je ona.

Večeras od 19 časova je u Dječijem pozorištu RS humanitarni koncert za djecu oboljelu od autizma. Cijena ulaznice je 12 KM.

     Međunarodni dan - autizam (8)

eTrafika.net, Nikola Bačić, Foto: Safet Muftić

Napiši komentar