fbpx

Helsinški parlament građana Banjaluka u saradnji sa četiri nevladina udruženja iz drugih gradova započeo je pripreme za organizaciju prvih Živih biblioteka u ovom dijelu BiH.

Šta je Živa biblioteka?

Živa biblioteka je zanimljiv projekt nastao prije dvadesetak godina u Danskoj, sa ciljem da približi ljude koji u standardnim okolnostima ne bi imali šansu da se upoznaju. Nakon što se metoda pokazala efikasnom, pogotovo kod mlađe populacije preuzeo je i  Savjet Evrope. Prema njihovoj definiciji,  Živa biblioteka funkcioniše baš kao prava biblioteka, gdje čitaoci dolaze da pozajme “knjigu” na određeno vrijeme. Postoji jedna razlika – knjige u Živoj biblioteci su ljudi, i knjige i čitaoci imaju priliku da uđu u pravi dijalog. Knjige u Živoj biblioteci su ljudi koji predstavljaju grupe koje su često meta predrasuda i stereotipa, i koji su često žrtve diskriminacije, predrasuda i socijalne ekskluzije. U ovoj biblioteci, knjige ne samo da mogu da pričaju, već mogu i da odgovaraju na pitanja čitalaca, kao i da postavljaju pitanja i da uče.

Podrži eTrafiku

Živa biblioteka je sredstvo koje promoviše poštovanje ljudskih prava i dostojanstva i pokušava da podigne svjesnost i omogući konstruktivan dijalog o predrasudama koje dovode do diskriminacije protiv pojedinca ili ugrožene skupine.

Osim Helsinškog parlamenta građana Banjaluka na treningu učestvuju i Omladinski centar Jajce, Omladinska organizacija Centar Mrkonjić Grad, Centar za izgradnju mira Sanski most, te Kvart iz Prijedora.

Koordinatorica projekta Ivana Stanković iz Helsinškog parlamenta, sa konceptom Žive biblioteke se upoznala u Finskoj i ovo joj je prilika da svoje znanje i iskustvo podijeli sa učesnicima radionice.

“Na radionici je 16 učesnika, po dvoje iz partnerskih organizacija i osmoro volontera iz Helsinškog parlamenta. Radionica se održava povodom promocije i implementacije antidiskriminacijskog zakona u BiH. Tako smo vidjeli Živu biblioteku kao super način da se bavimo pitanjem diskriminacije na jedan nekonvencionalan način koji je uz to blizak mladima”, kazala je ona.

Nakon odrađene edukacije udruženja će krenuti u potragu za “knjigama” , tačnije pripadnicima marginalizovanih grupa iz svoga kraja koji će se pripremati za važnu ulogu.

Rezultat pripreme trebala bi biti najveća Živa biblioteka dosad, a održaće se krajem juna ili početkom jula o čemu će eTrafika kao oficijelni medijski partner projekta detaljno izvještavati.

Trening je realizovan u okviru programa “Jednakost za sve – Koalicija organizacija civilnog društva protiv diskriminacije” , kroz Program grantova u okviru kojeg Helsinški parlament građana provodi projekat Živa biblioteka. Projekat finansiraju USAID i Fond otvoreno društvo BiH.

eTrafika – Nikola Bačić i Safet Muftić

Napiši komentar