fbpx

Povodom nadolazećeg Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, članovi udruženja za pomoć licima sa autizmom “Djeca svjetlosti” organizovali su konferenciju za medije u svojim novim prostorijama u banjalučkoj ulici Jug Bogdana.

Predsjednica udruženja Mirjana Kojić uvela je prisutne u problematiku sa kojom se osobe s autizmom i članovi njihovih porodica svakodnevno susreću. Takođe je najavila humanitarni koncert koji će se održati 30. marta u Koncertnoj dvorani Banskog dvora, a koji će biti uvod za centralnu proslavu Svjetskog dana svjesnosti o autizmu,  02. aprila od 11 časova u Muzičkom paviljonu parka “Petar Kočić”.

Mlada psihologinja Maja Balta novinarima je pojasnila ulogu psihologa, pedagoga i asistenata u nastavi u funkcionisanju jedne ovakve vrste udruženja, požalila se na nedovoljna finansijska sredstva koja se izdvajaju za plate asistenata, ali i istakla koliko je lično zadovoljavajuće i ispunjujuće raditi sa autističnim osobama, posebno djecom.

Foto baza

Kako bi približila svakodnevnicu jedne majke autističnog dječaka i zahvalila se članovima udruženja i volonterima na trudu koji je doveo do napretka njenog djeteta, Željana Vasić ispričala je novinarima priču o njihovoj selidbi iz Teslića u Banjaluku kako bi njezin sin mogao imati najbolju moguću skrb i njegu.

Posljednji se okupljenima obratio predstavnik Centra za socijalni rad Saša Zrnić Kević, koji je najavio maksimalnu podršku ispred Centra, izrazio zadovoljstvo što su svi zakonski prohtjevi ispunjeni na vrijeme i objasnio zbog čega su dnevni centri za zbrinjavanje najbolja moguća solucija, kako za korisnika, tako i za zajednicu.

Udruženje “Djeca svjetlosti” dobilo je nove prostorije nakon dugotrajne borbe i obilaska sličnih centara u regionu, a početkom aprila će se otvoriti i dnevni boravak za odrasle osobe sa autizmom.

IMG_8887

IMG_8888

 eTrafika.net- Nikola Bačić/Foto: Safet Muftić

Napiši komentar