fbpx

Polusatni antiratni dokumentarni film reditelja Faruka Sokolovića premijerno je prikazan danas u dvorani banjalučkog Multipleksa Palas.

Snažna antiratna i antinacionalistička poruka filma o komandantu 43. brigade ABiH koji je u vihoru krvave 1992. spasio spasio 45 nevinih srba u blizini Goražda, ostavila je snažan utisak na okupljenu, uglavnom mlađu publiku.

Premijeri je prisustvaovao i sam “Makedonac”,  Amir Reko, čovjek koji je nedugo nakon što su mu pobili pola familije pokazao veliku humanost i hrabrost te se suprotstavio vlastitoj komandi i ratnim autoritetima bošnjačke strane.

Podrži eTrafiku

Osim njega u Palasu su bili prisutni i njegov predratni a i ratni drug, vojnik JNA, a zatim i VRS-a, Dragan Simić, jedan od seljana kojima je Makedonac tog dana spasio život, gospodin Čarapić, te producentica filma Šuhreta Duda Sokolović.

Nakon projekcije psiholog Srđan Puhalo pozdravio je okupljene i u nekoliko rečenica iznio svoje utiske o filmu, a zatim poveo i raspravu sa velikim brojem pitanja iz publike.

Na premijeri se pojavila i Mirela Priselac Remy iz popularnog zagrebačkog hip hop sastava Elemental, koja je za eTrafiku objasnila kako se u Banjaluci nalazi u svojstvu voditeljke popularne emisije “Perspektiva” u produkciji radija Slobodna Evropa, a na premijeru je došla na poziv gđe Sokolović i uprkos brojnim drugim obavezama, ne žali što je odvojila vrijeme da pogleda, kako kaže jednu snažnu ljudsku priču koja nadilazi etničke i vjerske podjele.

eTrafika.net- Nikola Bačić/ FOTO: Safet Muftić

IMG_8660     IMG_8732

Napiši komentar