fbpx

Sajam obrazovanja i zapošljavanja u dvorani Borik u Banjaluci izazvao je velik interes poslodavaca i posjetilaca iz Banjaluke, ali i  brojnih gostiju. Povod sajmu bilo je potpisivanje Sporazuma za rast i zapošljavanje u BiH pod pokroviteljstvom Kraljevine Norveške i otpremništva EU.

Potencijalni posloprimci mogli su naći informacije na čak 105 aktivnih štandova podijeljenih na štandove poslodavaca, posrednika pri zapošljavanju, te onih koji nude praksu i edukaciju.

Okupljenima su se obratili ambasadorica Kraljevine Norveške u BiHAnne Vibeke Liloe,  otpravnik poslova Delegacije EU u BiH dr Renzo Daviddi i gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović.

Podrži eTrafiku

Gđa Liloe u svojoj izjavi je istakla kako joj je veoma drago mi je što je  u Banjaluci na ovom sajmu. Cilj je  stvoriti konkretna radna mjesta, naročito za mlade ljude. Glavna namjera je da se mladi ljudi približe tržištu, te da se bolje povežu kako bi našli posao i postali konkurentni na tržistu rada. Ovo je sve dio inicijative EU, u koju je uključen i Sporazum za rast i zapošljavanje koji Norveška u potpunosti podržava, a dio toga je i današnji sajam. Napomenula je kako se nada da će vlasti BiH na svim nivoima uraditi ono što treba kako bi se provele reforme i ubrzale EU integracije.

Na pitanje novinara, koja je najveća prepreka uvođenju ovih reformi u BiH, gđa Liloe je rekla kako je problem u sistemu, koji je loš, ali “nije ni na EU ni na Norveškoj da nameću BiH novi socioekonomski sistem”. Kako kaže, prihvatanje novog sistema je na civilnom društvu cijele BiH, pogotovo na mladima koji se moraju angažovati i pokrenuti državu prema napretku.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović u obraćanju novinarima najviše se fokusirao na pokušaje da se promijeni zakon o prodaji objekata napuštenih fabrika koji propadaju, a umjesto toga treba da se daju bez naknade određenim projektima i investitorima koji će ih oživjeti i stvoriti radna mjesta i bolju budućnost.

Otpremnik poslova EU u BiH dr Renzo Daviddi naglasio je da je zadovoljan odzivom, posebno brojem posjete mladih ljudi. Po njegovom mišljenju, ovakav proces ne može se ostvariti bez širokog konsenzusa društvene zajednice. Zbog toga je potrebno konstatno organizovati radionice i razgovore sa intelektualcima, sindikatima, predstavnicima civilnog društva i slično.

Na pitanje šta ga najviše brine kod implementacije ove agende odgovorio je kako se najviše boji politike, tačnije da političari neće ponuditi dovoljno odlučnosti i dovoljno podrške ovoj ideji. Na pitanje kakav sistem očekuje BiH kada, i ako se ovaj sistem sprovede u bh. društvo, rekao je da će sistem biti onakav kakav građani BiH stvore za sebe, oni međusobno moraju odlučiti kakav sistem žele imati. S obzirom na karakteristike i kompleksnost ove države, jako je važno posvetiti pažnju na socijalne aspekte, u isto vrijeme BiH treba društveno uređenje koje se razlikuje od onoga kakvo je vladalo prije 30 ili 50 godina.

Velik je interes posjetilaca vladao na štandu portala Bolji posao. Za eTrafiku Aida Zajčirović, voditeljica portala za posredovanje pri zapošljavanju, rekla je da je danas bila najbolje posjeta u odnosu na ostale sajmove na kojima su učestvovali.

“Mi smo imali jako sadržajan štand, nudili smo savjete za posloprimce i simulacije initervjua za posao što je izazvalao golem interes. Ovaj sajam je pun pogodak i jedinstvena prilika da se povežu poslodavci i posloprimci”, kazala je ona.

Zadovoljni su bili i posjetioci, Aida iz Bijeljine došla je na sajam u potrazi za kontaktima poslodavaca kako bi nakon tri godine nezaposlenosti pronašla posao.

“Smatram kako je ovaj sajam odlična stvar za sve mlade i nezaposlene, nakon što sam obišla sve štandove narastao mi je optimizam i vjera da ću konačno naći posao u svojoj ekonomskoj struci”, navela je. IMG_8348 IMG_8372 IMG_8377 IMG_8241 IMG_8264 IMG_8267 IMG_8272 IMG_8288 IMG_8319

eTrafika.net – Nikola Bačić, Foto: Safet Muftić

Napiši komentar