fbpx

Od kada je “svijeta i vijeka”, pomisli na studente i studentske domove asocirali su nas na svaštariju – situacije i prizore koji su mogu samo u studentskom okruženju stvoriti, na različite uslove stanovanja na koje su prinuđeni.

Negdje haos i nered, negdje red. Snalaženje i preživljavanje ili sređenost i “štreberska” atmosfera. Nekome tjeskoba, skučenost, nedostatak privatnosti, nekome mir i komfor.

Sve su to studentske životne realnosti i razlike, od sobe do sobe, od doma do doma, od grada do grada. Ovom fotoreportažom pokušaćemo oslikati tu realnost na primjerima dva univerzitetska i najveća grada, Banja Luke i Beograda, dvije susjedne države Republike Srpske i Srbije.

Podrži eTrafiku

Studentski dom Nikola Tesla u Kampusu, Paviljon 3 – Banja Luka

Trokrevetna ženska soba – Jedna od boljih i prostranijih soba u ovom domu. Primjer da tri kreveta još uvijek nisu previše da dovedu do nereda i skučenog prostora. A da li je “taman”? (slika 1, 2)

Iako je ambijent poprilično ugodan i komforan, ni ova soba ne može pobjeći od buđi i vlage. Kupatilo, WC sa tuš kabinom, dijele dvije sobe. (slika 3, 4)

Četvorokrevetna ženska soba – Ovo se zove “previše”. Kvadratura sobe u odnosu na prethodnu je čak i manja za koji kvadrat, a sa četiri kreveta, prenatrpasnot i nered su neizbježni. Doduše, za svaku sobu se vezuje i manje predsoblje sa ormarom u sklopu zidova, ali očitio da u njemu nema dovoljno mjesta za stvari četiri studenta, te su prinuđeni da većinu drže spakovanu ispod kreveta u paketima i torbama

Trokrevetna muška soba – Ideje studenata su nenadmašne, sve u svrhu snalaženja. Dva spojena kreveta i dobijete mjesto za tri osobe. I četvrti student koji je smješten na gornjem spratu ovog dvospratnog kreveta, vjerovatno ima svoje metode za penjanje, koje su na slici nevidljive.

Studentski dom Nikola Tesla na Mejdanu, Paviljon 2 – Banja Luka

Trokrevetna ženska soba – Trokrevetna soba, takođe, ali oslikava prostranost koja se dobija u većoj kvadraturi od prethodnih soba, jer su u pitanju različiti paviljoni. Mogućnost boljeg raporeda, te samim tim poprilično komotno i za stvari i za život. Mana je tuš kabina u sklopu sobe, tako da je često nužno svlačenje i oblačenje u samoj kabini.

Međutim, ono što je znatno lošije u odnosu na treći paviljon jeste stanje u WC – u. Zajednički je za cijeli sprat i loša je situacija po pitanju higijene, zastarjelih cijevi, crnih zidova na kojima izbija vlaga. U takvom stanju nije lako održavati ni higijenu WC-a, a kamoli ličnu higijenu i obavljenje bioloških potreba

Četvorokrevetna ženska soba popularno nazvana “Bunker”

U studentskom domu Nikola Tesla u Banjaluci imamo i “bunkere”. Teško je zamisliti kako je nekome “palo na pamet” da se od ovakvog prostora može praviti mjesto za življenje. Jedini izvor svjetlosti u ovoj sobi je sijalica. Prozorima je teško pristupiti, ali i nema potrebe, jer se pogled s njih pruža pravac u hodnik. Studenti u ovoj sobi ne znaju kad je svanulo, a kad je pao mrak.

Pored ova četiri kreveta kojima je i samima tijesno, mjesta u ovoj sobi ima još za jedan manji sto, oramar i lavabo. Jako bitna činjenica je da sobe “bunkeri” nemaju tuš kabinu, pa su studenti prinuđeni da za uslugu korištenja nečije tuš kabine pokucaju u susjedne sobe.

Četvrokrevtna muška soba ili “Ambulanata”

Ove sobe su dobile naziv po tome što su napravljene na mjestu nekadašnje ambulante. Kada uđete u ovu sobu imate osjećaj kao da je popunjen svaki milimetar njihovog životnog prostora. Četiri kreveta kao da se međusobno prožimaju. Tu su još sto, lavabo i multipraktične police. No, kao što Ingrid Michaelson u jednom dijelu svoje pjesme kaže: “Sve sto možem uraditi je da nastavimo da dišemo”.

Mulitprakrične police – posuđe, komzmetika i knjige na jednom mjestu usljed nedostatka prostora. (slika 2)

Hodink ispred muške “Ambulante” – Studenti su možda pomalo nemarni, no vrlo je vjerovatno da oni u svojim sobama nemaju mjesta za ove stvari. (slika 3)

Trokrevtna ženska „Ambulanta“

Ovi elementi su ostatak bivše ambulante i nalaze se samo u jednoj sobi. Radni sto, kuhinja, mjesto za kozmetiku i po neki suvenir.

Nije naročito prijatno za oči, a još je neprijatnije korištenje ovakvog mjesta. U pitanju je žensko kupatilo u ovom dijelu doma.  Ni u muškom dijelu nije mnogo bolje stanje.

Studentski grad na Novom Beogradu – Beograd

Trokrevetna muška soba – U ovom domu, popularno nazvanim „Studenjak“, svaki krevet u sobi veže radni sto, što studentima omogućava učenje i rad u sobi. Sasvim dovoljno prostora za studentske „stvarčice“ se dobije sa policama koje su napravljene cijelom dužinom iznad kreveta i radnog stola. (slika 1, 2 )

U sklopu ormara u svakoj sobi, napravljena je manja, jako praktična kuhinjica. Obično svaka soba nabavi po jedan manji rešo za jutarnju kafu, čaj. (slika 3, 4)

Kupatilo sa tuš kabinom je takođe dio sobe, zasebna prostorija. Poprilično je sređeno, ne naročito veliko, ali sasvim dovoljno za studentske potrebe. Djeluje higijenski i nema mjesta buđi i vlagi, jer se održava godišnjim krečenjem i uklanjanjem nedostataka, a i svako kupatilo ima prozor. (slika 5)

Za dvokrevetne sobe u „Studenjaku“ može se reći da imaju privilegiju zbog izlaza na balkon.

Studentski dom „Karaburma“ u istoimenom naselju – Beograd

Jednokrevetna muška soba – S obzirom da je u pitanju jednokrevetna soba poprilično je komforno i ambijent je jako prijatan. Kao i u „Studenjaku“ svaki student ima radni sto. Ukoliko ste dobili jednokrevetnu sobu, zaista nema potrebe da koristite čitaonicu, jer u ovim sobama imate potpuni mir.

Sobe imaju izlaz na balkon, koji dobro dođe za predah od knjige ili napornog dana. U svakoj sobi, i u „Karaburmi“ i „Studenjaku“ sprovedena je i telefonska linija. Pozivi su besplatni ako telefonirate u okviru doma, a sve dalje se plaća.

Kupatilo i WC su zajednički za sve studente na jednom spratu. Međutim, to nije mana jer slika govori koliko su sređeni i održavani, a i to da ima mjesta za svakoga. (slika 4, 5, 6, 7)

Studentski dom Vera Blagojević 2 u Starom gradu – Beograd

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Trokrevetna ženska soba – Ovo je studentski dom namijenjen isključivo ženskom polu. U pitanju je trokrevetna soba u kojoj se nalaze još dva ormara i dva radna stola, sa većim praktičnim policama iznad svakog kreveta. Slike nam pokazuju koliko su one neophodne i funkcionalne u studentskim, posebno ženskim sobama. (slika 1, 2)

Tuš kabine i WC su zajednički za jedan sprat, ali im nema mana. Sve je poprilično čisto i uredno. Ispucalih cijevi i buđi nema, pločice su postavljene u svim dijelovima i cijelom dužinom i širinom zida.(slika 3, 4, 5, 6)

Nekome dobro, nekome manje dobro. Jednima svjetliji, a drugima mračniji ambijent za življenje. Ali, jedno je sigurno! Živjeti se može i u crnom i u bijelom svijetu.

(eTrafika.net – Vedrana Džudža)

Napiši komentar