fbpx

Stanje dječaka  Ognjena Gudelja iz Trebinja nakon transplantacije koštane srži još uvijek je neizvjesno.  Transplantacija je uspješno završena drugog decembra, a tri ili četiri sedmice su potrebne da se koštana srž primi da bi organizam počeo sam da se brani.

U rekordnom roku veliki broj humanih ljudi sakupio je potrebnu količinu novca da bi Ogi mogao da ide na operaciju u Njemačku. U znak zahvalnosti Ogi je obećao da će se boriti i da neće odustati ni u najtežim momentima. On i njegova porodica redovno iz bolnice obavještavaju sve dobre i humane ljude o Ogijevom stanju.

Tako je Ogi drugog decembra, istog dana kada je i operisan, na fejsbuk grupi “Podrška Ogiju” napisao:

Podrži eTrafiku

“Armijo moja, dobro sam! Sve je završeno, dobro se osjećam! Malo sam umoran. Tri ili četiri sedmice moram biti u sterilnom bloku dok se primi koštana srž. Doktori zadovoljni! Kažu, Ogi svaka čast. Puno poljubaca za moju armiju koja me je spasila”, napisao je Ogi.

Ni nakon teške operacije i napornih terapija Ogi ne gubi smisao za humor ni pozitivnost i želju za životom. Istog dana predveče piše:

“E sada možete svi popiti po jednu domaću, hajde armijo moja i Trebinje moje.”

Nakon operacije Ogi je imao nekoliko komplikacija. Pojavile su mu se bakterije u krvi, i njegov organizam zadržava vodu pa mu slabi kiseonik u krvi.

Ogi je više puta u medijima ponovio da će se, ako se uspije izliječiti i ako bude u mogućnosti da nastavi sa normalnim životom, u potpunosti posvetiti pomaganju djeci koja su bolesna. Tako i u grupi na fejsbuku redovno apeluje da svi zajedno pokušamo pomoći i drugim bolesnim ljudima, kao što smo to uradili i za njega.

Četiri dana nakon operacije, šestog decembra, Ogi kaže:

“Dobar dan armijo moja! Ja sam i noćas imao temperaturu, danas su dolazili doktori, kažu da to tako mora. Dali su mi brdo lijekova kao što je naš Leotar, kažu, drži se Ogi biće dobro. Bože pomozi i Sveti Vasilije Ostroški! Voli vas Ogi!.”

ognjen-gudelj-580x350

Međutim, njegovo stanje se pogoršalo, i od desetog decembra je na intenzivnoj njezi. Njegovo tijelo zadržava tečnost u oranizmu i slabi mu kiseonik u krvi. Prima trombocite.

“Dobro veče armijo moja! Ogi je otišao na intenzivnu njegu, bio mu je slab kiseonik u plućima, i imao je visoku temperaturu. Ima vode u plućima, ali je malo bolji. Daće Sveti Vasilije Ostroški da bude dobro! Veliki poljubac od familije Gudelj”, piše Ogijeva mama Velimirka, desetog decembra.

Dva dana nakon toga Ogijeva mama je javila da je se njegovo stanje stanje pogoršalo, i da su ga doktori jedva spasili.  Priključen je na aparat za disanje. Te noći imao je tri napada. Od lijekova mu se stvara voda u plućima, a još uvijek ima i bakteriju u krvi. Dali su mu lijekove za spavanje.

“Keratin u bubrezima mu se smanjio i danas Ogiju ne treba dijaliza. Izbacio je dosta tečnosti , ali i dalje ima visoku temperature. Doktori kažu da temperatura nije strašna, i nadaju se da će do iduće sedmice početi da mu se prima koštana srž  i leukociti. Još uvijek su na nuli. Molite se naša armijo! Veliki pozdrav i hvala vam na podršci”, posljednje je što je danas napisala Ogijeva mama.

Da podsjetimo, jedanaestogodišnji Ognjen Gudelj iz Trebinja obolio je od teške bolesti non-hočkin tumora limfoma. Prije nego što mu je dijagnosticirana ova bolest, ljekari su mu tri puta uspostavljali pogrešnu dijagnozu, i liječili ga od bolesti koje ne boluje.

Uprkos svemu, ovaj dječak je primjer junaštva i nesvakidašnje želje i volje za životom. Ni pored svega nije izgubio smisao za humor, pa je tako, nakon što je primljen u bolnicu u Njemačku, gdje mu je i izvršena transplantacija, napisao na fejsbuk grupu:

“Primio sam njemačke krvi, od sada sam pomalo i nijemac.”

Želimo Ogiju uspješan oporavak i da se što skorije vrati u svoje Trebinje!

 

 

eTrafika.net – Sonja Terzić

Napiši komentar