fbpx

Obrazovanje je bitno ali i košta. Svi znamo makar jednu osobu koja je imala želju da upiše fakultet ali je, zbog nedostatka finansija, bila spriječena. 

To je savim očekivana situacija u državi gdje je prosječna plata  oko 820 KM što  jedva može da dotekne za osnovne potrebe. A porodice sa nezaposlenim članovima i sa više djece daleko su ispod ovoga prosjeka.  Istraživali smo standard studenata u BiH, njihove  rashode i prihode.

Minimalna školarina na većini fakulteta u BiH iznosi 440 KM. Ako imate sreće i znanja (i štele, nažalost) i uspijete „upasti“ na državni bužet, i još, uz to, regularno dobijete smještaj u studentskom domu, možete biti sigurni da pripadate malom broju takvih studenata. U svakom drugom slučaju plaćate i punu cijenu školarine i smještaj za koji se odlučite.

Podrži eTrafiku

Ukoliko se odlučite da kupite krevet u studentskom domu, ove godine budite spremni izdvojiti i do 800 KM.  Čak i kada ste spremni da platite taj iznos, niko vam ne garantuje da ćete uspjeti naći krevet  jer je potražnja ogromna. Tome svjedoče i brojni oglasi izlijepljeni u blizini domova i fakulteta, a svi sličnog sadržaja : „Kupujem muški/ ženski krevet i broj telefona“.

Bilo da ne volite život u zajednici kakav pruža studentski dom, ili niste uspjeli da nadjete svoje mjesto tamo, ili jednostavno volite mir i privatnost koje nudi iznajmljeni smještaj, platićete znatno više.

Tako ćete sobu sa zajedničkim kupatilom i kuhinjom  plaćati od 80KM pa do 150, čak i 200KM  mjesečno, ne računajući struju, grijanje, vodu…

“Sobu plaćam 130km a u tu cijenu su uračunate i režije, nalazi se na Rebrovcu, i u njoj imam krevet, ormar, sto i dvije stolice.  Kuhinju i kupatilo dijelim sa sedam studenata. Jeftino je ako se uzmu u obzir cijene soba u užem centru grada. Iskreno, nisam zadovoljna., i već u januaru ću se preseliti”, kaže Biljana Stokić, studentkinja banjalučkog Univerziteta iz Teslića.

Stan bez gazda mjesečno treba plaćati od 150 do 600 pa i više KM bez režija.

“Stan sa 3 sobe (dvije spavaće i dnevna) koji se nalazi u naselju Borik plaćamo 450 KM.Živi nas tri i otprilike nas izadje po 250-260 KM mjesčno po osobi ( kirija i rezije)”, rekla nam je Sandra Perotić studentkinja farmacije.

Što se hrane tiče, vaš izbor gdje i kako ćete se hraniti određuje cijenu koju za to treba platiti. Tako cjelodnevni meni u studentskom restoranu, popularnoj menzi, košta 2.5 KM (0.5KM za doručak, 1.2 KM za ručak, i 0.8KM za večeru). Ukoliko menza nije vaš izbor, pripremite novčanike jer za hranu u pekarama, ekspres restoranima, marketima i prodavnicama brze hrane platićete i preko 10 KM za dan.

Kada su troškovi studenata u pitanju treba još spomenuti i knjige i svakodnevna kopiranja svega i svačega. Kada je kopiranje dozvoljeno uštedi se značajno na plaćanju knjiga, te primjera radi, jedna kopirana knjiga od oko 150 do 200 stranica košta oko 7 KM. Knjige su, međutim, često dosta opširnije, a nerijetko su za jedan predmet potrebne 2 ili više njih. Ali, u slučaju kada je autor knjige koja vam je potrebna za jedan predmet profesor koji taj predmet i predaje, dešava se da je kopiranje zabranjeno, i da se od studenata zahtijeva da kupe originalne knjige. To košta od 15 do 30 KM po knjizi, a postoje slučajevi gdje profesori prave spiskove studenata koji su kupili knjige, pa čak i onih gdje je to uslov za pristupanje ispitu.

Higijenu, cigarete, izlaske, i sve druge potencijalne troškove nećemo ovoga puta računati.

Kako se studenti mogu finansirati

Većina studenata je na grbači svojih roditelja. (Ne)određen broj godina  roditelji šalju novac da bi njihovo dijete završilo fakultet.  Od toga u velikoj mjeri i zavisi standard studenata, tj. od imovinskog stanja njihove  porodice, pa zato i postoje studenti koji luksuzno žive i za vrijeme studija. Svi ostali, primorani su da rastežu mjesečni džeparac do sljedećeg mjeseca, a neki, čak, i da sami zarađuju.

Iznos opštinskih stipendija za studente varira od opštine do opštine. Tako, u Banjaluci studenti dobijaju i do 250KM mjesečno. Najniža mjesečna opštinska stipendija je ona u opštini Han Pijesak koja iznosi mizernih 37.5 KM. U ostalim opštinama stipedije su nešto između, kao npr. u Foči i u Trebinju gdje iznose 100 KM.  Broj stipendista je najčešće ograničen  određenim  uslovima  poput visine prosjeka, pa vam zato niko ne može garantovati da ćete dobiti stipendiju, čak i ako imate dobar prosjek.

„Za vrijeme studiranja primala sam opštinsku stipendiju. Iznosila je 100 KM, sve do prošle godine, kada je načelnik opštine odlučio da svi koji konkurisšu dobiju stipendiju, pa se ukupan budžet dijelio na broj kandidata. Tako je iznos stipendije promijenjen na 42KM“, priča Vedrana Tošić  sa Sokoca.

Ministarstvo prosvjete i kulture dodjeljuje mjesečnu stipendiju u iznosu od 200 KM za studente prvog ciklusa, a uslov je prosjek iznad 8.5, ili da ste po nekom osnovu kandidat u posebnim kategorijama.

One najuspješnije  Fondacija Dr. Milan Jelić stipendira sa čak 400 KM mjesečno, a prosjek  koji donosi ovakvu stipendiju  prelazi i 9.8.

Mogućnosti rada za vrijeme studiranja postoje.  Tu su zadruge za zapošljavanje gdje se studenti mogu učlaniti i čekati na poziv za honorarni posao koji je u prosjeku plaćen 25 KM po danu.  Studenti često sami sebi pronalaze honorarne poslove kao što su  promoteri raznih prehrambenih, alkoholnih, higijenskih i drugih proizvoda, zatim fizički rad,  utovar- istovar, radovi na gradilištima… Sve dnevnice u prosjeku su isto plaćene.

„Slučajno sam, preko prijatelja, našla posao promoterke Jegera. Radim dva puta sedmično, otprilike osam promocija mjesečno. Dnevnice nisu iste za Banjaluku i kada radimo u drugim gradovima.  Dnevnica u BL je 40 KM, a kada idemo negdje drugo 48 KM. Promocija obično traje nekih 4 do 5 sati. Ja radim za firmu, ali znam da je  situacija u agencijama druga priča. Tu su dnevnice od 25- 30KM, a ima i slučajeva gdje se radi na procenat, kaže Neda Dreč, studentkinja novinarstva.

Fakulteti u našoj državi uglavnom ne pružaju nikakav vid prakse, naročito ne one honorarne. Pojedini studenti pronađu posao u struci još za vrijeme studija, što ima i drugu stranu medalje, tj. većina njih u tom slučaju u velikoj mjeri zapostavi fakultet.

Zato, dragi naši studenti, knjigu u šake, izganjajte budžet i dom, i hranite se u studentskoj menzi.  Svi ostali, spremite svoj, ili novčanik vaših roditelja, na provjeren način mršavljenja!

eTrafika.net – Sonja Terzić

Napiši komentar