fbpx

Na sutrašnjoj Evropskoj noći istraživača očekuje nas mnogo zabave i korisnih informacija iz svijeta nauke. Aktivnosti na čak sedam lokacija obećavaju mnogo, a organizatori najavljuju brojnije i kvalitetnije događaje u odnosu na prethodne dvije godine.

Glavna koordinatorka za Evropsku noć istraživača u BiH Aiste Lehmann kaže da je ove godine novitet to što su lokacije drugačije, kao i novi koncept starih aktivnosti.

“Imamo puno više organizacija koje učestvuju, mnogo više aktivnosti i događaja. Uključile su se biblioteke i muzeji, tako da ćemo imati i ekskurzije kroz muzeje tokom Noći istraživača. Takođe imamo predavanja koje nismo radili prošle godine. Kafe sa naučnikom ima novi koncept, biće organizovana debata o moralu u nauci. Aktivnosti je sve više i više, a one su sve bolje i bolje”, kaže nam ona, i dodaje da je zadovoljna tokom priprema, te da u Banjaluci učestvuje oko 30 organizacija, dok na nivou BiH taj broj ide do stotinu.

Podrži eTrafiku

Portparol Evropske noći istraživača u Banjaluci Vedran Simonović kaže da su se za učešće uglavnom prijavljivale tehničke škole. Za razliku od prethodne dvije godine, osim Banjaluke i Sarajeva ovaj put učestvuju i Bijeljina i Mostar.

“Takođe, dobili smo i prefiks ‘evropska’ u svom nazivu, jer smo uvršteni u listu 30 zemalja koje obilježavaju Noć istraživača. Po praksi se ona dešava posljednjeg petka u septembru, ovog puta je to 26. septembar. Sama ceremonija otvaranja počinje u 18 časova u parku Petar Kočić. Iako je Noć istraživača u pitanju, određene aktivnosti počeće nešto ranije, imaćemo dnevne aktivnosti poput startup konferencije koja počinje u podne. Na sajtu se mogu pronaći sve potrebne informacije o mjestima gdje se aktivnosti dešavaju u Banjaluci i ostalim gradovima. Kod nas su to park Petar Kočić, Univerzitetska biblioteka RS, Muzej RS, Dječije pozorište, Dom omladine i naučna žurka u KSET pabu”, kaže Simonović.

Moderator StartUp DNA konferencije Armin Konjalić rekao nam je da je ona namijenjena tehnički potkovanim i nadarenim ljudima sa preduzetništvom u krvi. Održava se sutra od 12 do 17 časova, u Ruskom centru u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske, a razloga za učešće je mnogo.

“Dovodimo poznate uspješne preduzetnike iz regiona i predstavnike organizacija, poslovnih inkubatora i tehnološke akceleratore. Ciljamo na lokalni tehnološki sektor, studente i ljude koji žele biti preduzetnici. Podržali su nas Posao.ba, Lanaco i Microsoft, što pokazuje da sama konferencija ima potencijal u informativnom sektoru. Mislim da bi cijela BiH trebala vidjeti potencijal i budućnost u startup preduzetništvu koje je u svijetu veliki bum kod mladih ljudi”, kaže on.

Konferecija je besplatna, ali je za nju potrebna besplatna registracija na startup.nocistrazivaca.ba. Ostalo je jako malo slobodnih mjesta pa Konjalić poziva sve zainteresovane da se jave.

“Učesnici će naučiti kako započeti biznis od same ideje. Dovoljno je samo da mladi lociraju problem i da se posvete rješenju. Gosti konferecije će im pomoći da nađu odgovarajući biznis model i da ih usmjere na put do uspjeha. Na Balkanu smo mogli imati mnogo više investitora, svi oni su jako zainteresovani za BiH, ali je problem što nemamo zbog koga da ih dovedemo, nemamo toliko proaktivnih mladih ljudi koji imaju svoju ideju i viziju, te idu do kraja sa njom. Postoji čitava infrastruktura koja će podržati takve ljude. To je glavni ključ za rješavanje nezaposlenosti i svih problema mladih”, smatra on.

Raspored aktivnosti sutrašnje Noći istraživača možete pogledati ovdje, a u slučaju kiše sve aktivnosti iz parka sele se u Dom omladine.

eTrafika.net – V. Stokić, Foto: G. Terzić

Napiši komentar