fbpx

Povodom Svjetskog dana kontracepcije omladinska organizacija “Zdravo da ste” informisala je danas u banjalučkom kampusu mlade o značaju reproduktivnog zdravlja, uz podjelu kontracepcije i info materijala.

Svjetski dan kontracepcije obilježava se od 2007. godine, a “Zdravo da ste” se priključio 2011. Međutim, još od 2002. godine ova organizacija radi na projektima unaprijeđenja seksualnog i reproduktivnog zdravlja. Snježana Blagojević nam je ispred “Zdravo da ste” rekla da su danas njihovi edukatori volonteri informisali mlade o temama reproduktivnog zdravlja što podrazumijeva polno prenosive infekcije, kontracepciju, te gdje i na koji način da se besplatno testiraju na HIV.

“Mi smo i info centar za mlade, oni mogu svakodnevno da dođu i dobiju informacije u vezi seksualnosti i reproduktivnog zdravlja. Tu su naši edukatori treneri koji su im na raspolaganju za bilo koja pitanja iz te oblasti. Naš projekat ‘Reproduktivna zdravlja i prava mladih’ ove godine se realizuje uz podršku kompanije Hemofarm i u okviru projekta pored obilježavanja ovog dana imamo radionice u osnovnim i srednjim školama, i obilježićemo 01. decembar, Svjetski dan borbe protiv side”, kaže nam ona, te dodaje da su u početku mladi stidljivo dolazili po kontracepciju i pitali za više infromacija. Srećom, tabui se razbijaju, a mlade osobe su slobodnije da pričaju o tome.

Podrži eTrafiku

“Možemo reći da u posljednje vrijeme imamo slobodnije mlade koji dolaze da se interesuju, traže informacije i besplatnu kontracepciju. Ipak, oni koji su informisani ponekad ne pribjegavaju da koriste zaštitu. Uglavnom kažu da se paze i čuvaju, što nikako ne bi smjeli govoriti. Najsigurnije je koristiti zaštitu, tako će izbjeći i polno prenosive bolesti i neželjenu trudnoću”, napominje ona.

Jedan od volontera koji je pomogao u podjeli materijala je Milan Bijelić, koji je posljednje četiri godine vršnjački predavač za reproduktivno zdravlje u “Zdravo da ste” . On u osnovnim i srednjim školama drži radionice o reproduktivnom zdravlju i kaže da su mladi često ubijeđeni da znaju mnogo o toj temi, ali je to znanje često na niskom nivou.

“Oni misle da znaju većinu toga, ali zapravo ono što znaju je nedovoljno da bi stupili u sigurne seksualne odnose. Treba se još mnogo raditi na promociji reproduktivnog zdravlja i informisanosti mladih o tome. Oni imaju mogućnost da se informišu putem interneta, ali to ne rade. Posebno je potrebno informisati mlade u periodu adolescencije, od 13 do 17 godina, tada su u najrizičnijem periodu kada se govori o stupanju u seksualne odnose. Narkomanija, alkoholizam i pušenje su stvar izbora, dok se reproduktivno zdravlje tiče svih nas, štitimo druge tako što ćemo zaštititi sebe”, kaže Bijelić.

Radionice u školama odvijaju se tokom školske godine, a u sklopu projekta planirano je 100-150 prezentacija za učenike prvih razreda srednje, te učenike devetih razreda osnovne škole.

“Prije stupanja u odnose mladi trebaju razmisliti da li su psihički spremni da se nose sa posljedicama u slučaju da dođe do pucanja kondoma i neželjene trudnoće. Mislim da trebaju biti punoljetni, kako bi mogli odgovarati za svoje postupke. Uvijek može da se vodi predigra, ali samo stupanje u seksualne odnose bi trebalo da sačeka, ne treba žuriti sa tim”, navodi on, te dodaje da su izgovori za nekorištenje kontracepcije uglavnom smanjen užitak, visoka cijena, ali i društveno usađeni stereotipi.

“Cijena je jako loš izgovor, jer uvijek možete dobiti besplatnu kontracepciju u našem info centru. To je više neznanje i neinformisanost. Recimo, predsjemena tečnost koja izlazi za vrijeme odnosa, a koju muškarac ne može da osjeti, može pokrenuti spermatozoide da oplode jajnu ćeliju i dođe do trudnoće, a to jako malo ljudi zna.”

svjetski_dan_kontracepcije_zds_4 svjetski_dan_kontracepcije_zds_3 svjetski_dan_kontracepcije_zds_1

eTrafika.net – Vanja Stokić

Napiši komentar