fbpx

Kako bi promovisali prava na pristup informacijama, kao i primjenu Zakona o slobodi pristupa informacijama, Transparency International (TI) danas je u Banjaluci organizovao uličnu akciju tokom koje je građane upoznao sa njihovim pravima.

Marko Vujić iz ove organizacije rekao nam je da su Banjalučani danas imali priliku da popune poseban formular, koji će TI predati u njihovo ime i obratiti se instituciji na koju se pitanje odnosi.

“Dijelili smo i mnogo promo materijala iz kojih građani mogu da se informišu na koji način da pristupe informaciji, koje od njih su javne, a koje ne. Mi imamo svoj centar za pružanje pravne pomoći građanima u borbi protiv korupcije, a između ostalog omogućavamo im da nam se obrate ako do sada nisu mogli da dođu do neke javne informacije, a mi ćemo umjesto njih uputiti zahtjev instituciji sa tim pitanjem. Imamo tim pravnika koji to pitanje konkretizuje i pošalje instituciji na koju se ono odnosi”, govori nam Vujić.

Podrži eTrafiku

Kako navodi, građani se uglavnom obraćaju lokalnim ili mjesnim zajednicama iz kojih dolaze. Pitanja se većinom odnose na utrošak javnog novca, dok su u posljednje vrijeme česta pitanja o utrošku novca koji je namijenjen ljudima koji su pretrpjeli štetu u poplavama.

“Uglavnom nisu uopšte informisani na koji način mogu da pristupe informacijama, nisu upoznati sa odredbama Zakona. Često žele na pogrešan način da dobiju informaciju, pa je ne dobiju ili zbog toga ili zato što institucije ne postupaju po tom zakonu”, navodi on.

Današnja akcija organizovana je povodom Svjetskog dana Zakona o slobodi pristupa informacijama, koji se obilježava 28. septembra.

sloboda_pristupa_info_ti_bl_3 sloboda_pristupa_info_ti_bl_2

eTrafika.net – Vanja Stokić

Napiši komentar