fbpx

Treću godinu zaredom Banjaluka je obilježila Noć istraživača i na nekoliko sati prostorije Doma omladine postale su prava laboratorija.

„Istraživači su među nama“ je bila tema večerašnjeg događaja, dok slogan glasi „Putokaz za nauku“. Zbog loših vremenskih uslova aktivnosti predviđene za park Petar Kočić premještene su u Dom omladine u koji su se smjestili brojni istraživači, posjetioci i firme koje su prezentovale svoj rad.

Maturant Gimnazije Aleksandar Bejatović objasnio nam je aplikaciju koju je pokazivao znatiželjnim posjetiocima.

Podrži eTrafiku

„Dolazimo sa aplikacijom za android pametne telefone, koja osim osnovnih funkcija ima mogućnost iscrtavanja grafika funkcija i potpune analize određene funkcije. Dvojica kolega i ja smo je pravili mjesec dana. Do sada smo bili na Sajmu inovacija u Zagrebu INOVA 2014 i osvojili zlatnu medalju. Uskoro idemo na Tesla Fest u Novi Sad sa igricom za android pametne telefone“, kaže on, te dodaje da osim te dvije imaju i napravljenu i aplikaciju Virtuelna Gimnazija.

Inžinjer Aleks Nolan iz Australije sasvim slušajno se zatekao u Banjaluci kao turista tokom Noći istraživača. Dok nam je objašnjavao eksperiment koji izvodi, oko njega su se tiskali mališani kako bi vidjeli trik sa limenkom.

„Grijemo vodu u konzervi, kada ona proključa vazduh izlazi napolje. Čim se to desi, naglo je okrećem i potapam u vodu. Dolazi do kondenzacije i stvara se veliki pritisak koji istog trenutka lomi konzervu“, objašnjava nam on dok se limenka lomi pred nama. Kada smo ga pitali kako je završio na Noći istraživača kao naučnik, rekao je da „nema pojma, ali mu je jako drago što jeste“.

Velika gužva stvorila se ispred štanda na kome su studenti kriminalistike pokazivali kako se uzimaju otisci ili pravi foto-robot.Načelnik Uprave za policijsko obrazovanje MUP-a RS Mile Šikman objasnio nam je da su danas predstavili kriminalističko-forenzički laboratoriju, koju koriste za obuku studenata iz forenzike, krinalističke tehnike i drugih disciplina

„Pokazali smo samo dio sadržaja – izazivanje nevidljivih tragova, uzimanje otisaka, pravljenje foto-robota, korištenje komparativnog mikroskopa, softver za mehanoskopska vještačenja… Donijeli smo i mnogo eksponata kako bismo pokazali šta to radimo u našoj školi i možda nekoga zainteresujemo da postane naš student“, govori on.

Pored Doma omladine, aktivnosti su se dešavale u Dječijem pozorišu, Muzeju RS i Narodnoj biblioteci.

eTrafika.net – V. Stokić, Foto: G. Terzić

Napiši komentar