fbpx

Tridesetak ruskih umjetnika, koji su u Republiku Srpsku stigli povodom učešća u kulturnoj manifestaciji “Obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata”, posjetilo je danas u Banjaluci hram Hrista Spasitelja.

Tri folklorne grupe kozaka iz Rusije izrazile su zadovoljstvo što će biti dio manifestacije koja je posvećena Prvom svjetskom ratu u kojem su Kozaci u velikom broju postradali.

Vođa donskih kozaka, Nikolaj Đakonov, rekao je novinarima u Banjaluci da su posebno srećni što imaju priliku da naglase bratske odnose Srba i Rusa i što borave uoči hrišćanskog praznika Pokrova presvete Bogorodice, glavnog kozačkog praznika koji se slavi 14. oktobra.

Podrži eTrafiku

Upitan da li zna da su ih pojedini mediji okarakterisali kao ruske specijalce i obavještajce, Đakonov je rekao da se u Banjaluci normalno kreću, da ne osjećaju nikakvu napetost i da je glavni razlog njihove posjete manifestacija koju Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske organizuje od 5. do 12. oktobra.

On je izrazio nadu da će posjetiti i vladiku banjalučkog Jefrema, da će prisustvovati liturgiji i dobiti blagoslov.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske demantovalo je informaciju pojedinih federalnih medija da u Srpskoj boravi “148 ruskih specijalaca i obavještajaca”.

MUP je Srni saopštio da je obaviješten da će na području Republike Srpske boraviti određen broj ruskih državljana, uglavnom umjetnika i članova umjetničkih društava iz Ruske Federacije koji učestvuju na manifestaciji povodom obilježavanja 100 godina od Prvog svjetskog rata koju organizuje Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske sa Ruskom Federacijom.

Prema navodima federalnih medija, na području Republike Srpske prije nekoliko dana stiglo je 148 ruskih specijalaca, koji su navodno smješteni u tri hotela na području Laktaša, dok je jedan dio ruskih specijalaca smješten u Centar za obuku policijskih snaga MUP-a Republike Srpske na Palama.

 kozaci u bl3 kozaci u bl4 kozaci u bl5 kozaci u bl6 kozaci u bl7 kozaci u bl8 kozaci u bl9 kozaci u bl10

Srna/foto: eTrafika.net – Goran Terzić

Napiši komentar