fbpx

Udruženje građana “Oštra nula” i Helsinški parlament građana Banjaluka organizovali su akciju pod nazivom „Mijenjaj loše navike – Izađi 12. oktobra“, sa ciljem da motivišu mlade ljude da ne zanemare izbore i da izađu na glasanje.

Danijela Baljak iz UG “Oštra nula” rekla je da žele da poruče mladima da izađu na izbore u što većem broju. Napomenula je i da je od 7 725 kandidata njih 488 već vršilo neku funkciju na nivou cijele BiH, pa je njihova poruka mladima da imaju izbora da glasaju i za preostale kandidate.

“Naša glavna parola ove godine glasi `jedan dan vrijedi četiri godine` i mladi treba da izađu i iskoriste svoje biračko pravo kako neko drugi ne bi iskoristio njihov glas. Generalno želimo da utičemo da dođe do nekih promjena da stvari ne bi ostale onakve kakve jesu i u naredne četiri godine”, kazala  nam je Baljak.

Foto baza

Ivana Stanković iz Helsinškog parlamenta građana kaže da je pokretač akcije mala izlaznost mladih na izbore. Akcijom žele da informišu mlade o važnosti i vrijednosti njihovog glasa.

“Pobliže ćemo im objasniti šta znači izaći na izbore, odnosno šta izbori znače nama a šta ljudima koje biramo. Konstantan problem je pitanje mladih za koga da glasaju, a mi ne želimo na taj način da utičeno na njih, ali želimo da ih obavijestimo da je bitno da izađu i glasaju”, priča Stankovićeva.

Slične akcije do sada su provedene u 10 gradova širom Srpske gdje su organozatori razgovarali sa mladima i dijelili im letke kako bi pokušali da utiču na njihovu odluku da ne budu pasivni i da izađu na izbore.

ostra nula izbori2   ostra nula izbori5 ostra nula izbori6

 

eTrafika.net – Sonja Terzić

Napiši komentar