fbpx

“Dan bez automobila” održan je danas po 11. put u Banjaluci.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović rekao nam je da se grad na Vrbasu time Banjaluka priključio velikoj evropskoj porodici.

„Ovaj događaj ima višestruki smisao – ekonomski, ekološki, bezbjednosni… Svake godine nizom manifestacija naša djeca se ovdje podučavaju pravilima saobraćaja i njihova bezbjednost se podiže na viši nivo. Afirmiše se alternativni prevoz, smanjuju gužve u saobraćaju, kao i nivo izduvnih gasova i zagađenje“, rekao nam je on, te dodao da je njegov plan da Banjaluka dobije pješačku zonu, takozvani korzo, ali je to usporila ekonomska kriza.

Foto baza

„Moja želja je da ulica od Narodnog pozorišta pa do bulevara bude pješačka zona. Treba nam jedno tako veliko šetalište, ali moramo riješiti taj dio saobraćajnice, što je velika investicija“, kaže Gavranović.

Sekretar Auto-moto saveza Republike Srpske Nikola Manojlović kaže da Savez organizuje ovakve i slične aktivnosti ne samo u Banjaluci, već i u svim gradovima u kojima postoje moto društva.

„Ovdje na Trgu Krajine imamo 15 dana poligon za obuku najmlađih učesnika u saobraćaju, kako da ih pripremimo za učešće u saobraćaju. Na ovom takmičenju od 6 do 66 godina prvo se provjeri koliko takmičari poznaju saobraćajne propise, a zatim i koliko su spretni u vožnji bicikla“, navodi on.

Aktivnosti na Trgu Krajine privukle su određen broj učenika banjalučkih škola, koji se takmiče na poligonu. Učenica Tehničke škole Milana Kovačević (15) otkrila nam je da je njen hobi upravo vožnja bicikla.

„Mislim da je ovo jako dobro i da treba češće organizovati ovakve stvari. Voljela bih da se češće zatvori glavna ulica u gradu. Ovaj dan je važan jer se vazduh mnogo zagađuje vožnjom automobila“, govori Milana.

Učenik škole Petar Petrović Njegoš Nikola Marić (7) naglasio je da prilikom prelaska preko ulice vodi računa o svojoj bezbjednosti.

„Ovo je dobro kako bi đaci prvaci naučili kako se treba prelaziti preko ulice. Ja uvijek pazim na automobile da me ne zgaze, ako je crveno svjetlo onda ne prelazim, a ako je zeleno onda prelazim ulicu. Danas ovdje učimo kako se treba ponašati na ulici da nas automobili ne udare“, rekao nam je on.

Pored takmičenja i saobraćajnog poligona, pojedini sportski klubovi su na Trgu Krajine predstavili smoj rad, a učenici Tehničke škole postavili su svoj pano na temu održivog razvoja. dan bez automobila bl 2014 (3) dan bez automobila bl 2014 (4) dan bez automobila bl 2014 (5) dan bez automobila bl 2014 (6) dan bez automobila bl 2014 (7)

eTrafika.net – V. Stokić, Foto: G. Terzić

Napiši komentar