fbpx

Prva međunarodna konferencija o elektronskom poslovanju biće održana 23. i 24. septembra u hotelu „Bosna“ u Banjaluci. Nastupiće eminentni stručnjaci u ovoj oblasti iz regiona i Evrope.

Jedan od inicijatora konferencije je Elektrotehnički fakultet u Banjaluci, čiji dekan, Branko Dokić, kaže da je sadržaj konferencije podijeljen u  četiri – pet oblasti koje pokrivaju glavna pitanja koja se odnose na elektronsko poslovanje.

„To je prije svega elektronsko poslovanje u funkciji privrednog razvoja, mogući rizici koji se pojavljuju i kako ih spriječiti, modernizacija javnog sektora primjenom elektronskog poslovanja, elektronsko poslovanje u praksi, informaciono – komunikacione tehnologije u službi elektronskog poslovanja. Prihvaćena su 32 rada iz ove oblasti, a predavači će biti istaknutu pojedinci. Ovo je prva konferencija, ali tu nećemo stati i nastojaćemo da storimo osnovne pretpostavke da se udio elektronskog poslovanja poveća u opštem poslovanju“, kazao je Dokić.

Podrži eTrafiku

Suorganozator konferencije je kompanija “Lanaco”, a generalni menadžer kompanije, Nebojša Ninić, istakao je značaj elektronskog poslovanja, napomonjući da bi njegovo uvođenje dovelo do rasta zaposlenosti za 10% u roku od četiri godine i rasta bruto nacionalnog dohotka od oko 15%.

„Elektronsko poslovanje je prvorazredno ekonomsko pitanje. Nadam se da će se državne i entitetske politike u naredne četiri godine pozabaviti ovim pitanjem jer mi praktično nemamo ni zakonske preduslove za elektronsko poslovanje. Npr. godišnja ušteda samo na elektronskom poslovanju u trgovini EU je 220 milijardi evra“, rekao je Ninić.

Pokrovitelj prve e-Business konferencije u Banjaluci je Ministarstvo nauke i tehnologije, a inicijatori su Elektotehnički fakultet Univerzitata u Banjaluci, Privredna komora RS, Agencija za bankarstvo RS. Suorganizatori su kompanija „Lanaco“, „InfoExpert“ i „Info dom“ grupa.

eTrafika.net – Sonja Terzić

Napiši komentar