fbpx

Obilježavanje Dana matematike završeno je danas brojnim zanimljivim prezentacijama u parku Petar Kočić u Banjaluci.

Dio aktivnosti koje su se trebale održati prošlog četvrtka realizovane su danas, a gužva ispred štandova svjedočila je velikom interesovanju kako mladih, tako i starih za ovu naučnu disciplinu.

Događaj je otvorio ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić, koji je istakao da je matematika ključna za razvoj nauke, te da ovim dešavanjem žele da ukažu na njen značaj i važnost.

Podrži eTrafiku

„Kroz matematiku možete iskazati kreativnost. Čovjek mora pomoći razvojni tok društva, a matematika tu igra važnu ulogu. Ulaganje u nauku je investicija u budućnost, a matematika je tu posebno bitna“, rekao nam je on.

Studentkinja Prirodno-matematičnog fakulteta u Banjaluci Bojana Gostimirović zainteresovanima je objašnjavala šahovsku tablu ispred sebe, te zrna riže koja su se nalazila na njoj.

„Ovdje imamo priču o porijeklu šaha. Cezarov podanik je izmislio tu igru, a ovaj ga je u znak zahvalnosti pitao šta želi. Tražio je zrna pšenice, ali da se računaju prema šahu, koje ima 64 polja. Tražio da se na prvo polje stavi jedno zrno, na drugo dva, te na svako naredno duplo više. Cezaru je to izgledalo smiješno i rekao je da će dobiti svoj poklon, jer mu je izgledalo mizerno. Kada su matematičari preračunali sve to ispostavilo se da se na 64. polju dobije ogroman broj, koji proizvodnja u RS može dostići za četiri miliona godina. Radi se o geometričkoj progresiji, naizgled se radi o jako malom broju, ali to ustvari nije tako. Da su tada skupili sva zrna na svijetu ne bi uspjeli da ga isplate“, kaže nam ova djevojka.

Učenica Gimnazije Nataša Prodanović objašnjavala je povezanost matematike i hemije.

„Izveli smo nekoliko eksperimenata i matematički došli preko količinske koncentracije i zapremine do mase. Predstavili smo i molekulske grafove, koji su jedna teorija matematike, a našla je primjenu u hemiji gdje pomoću nje lakše dolazimo do određenih osobina jednog jedinjenja“, govori ona.

Da se matematika ne odnosi samo na prirodne nauke, već i na umjetnost objasnile su nam učenice Gimnazije Jelena Janković i Nataša Maksimović.

„Linije pokazuju da je geometrija smišljeno korištena tokom slikanja, što se najviše može povezati sa zlatnim presjekom u slikarstvu. Zbir dvije dužine jednak je odnosu veće dužine naprema manjoj. Na linearnoj perspektivi to podrazumijeva da predmet koje gledamo sa tačke gledišta posmatrača, udaljavanjem postaju sve manji. Oni se linearno smanjuju, pa odatle dolazi naziv linearna perspektiva. Sve te linije koje polaze od oka ka platnu spajaju se u jednoj tački koja se zove tačka nedogleda ili očište“, objašnjavaju nam one pokazujući na linije koje su postavile na dvije izložene slike.

Pored izlaganja, učesnici Dana matematike imali su priliku da krenu u potragu za blagom, koje je bilo sakriveno na tajnoj lokaciji, do koje se dolazi kroz rješavanje dobijenih zadataka.

 

 

eTrafika.net – V. Stokić/foto – G. Terzić

Napiši komentar