fbpx

Grijna sezona u Banjaluci počela je bez grijanja. Banjalučanima na ruku ide lijepo vrijeme i Miholjsko ljeto, a nadaju se da će se ove godine ogrijati bolje od prethodne.

Iz banjalučke gradske Toplane uvjeravaju nas da su za grijnu sezonu „spremniji nego ikad“, uprkos tome što još uvijek nije završena montaža dvije kotlovnice, na Starčevici i Kočićevom vijencu.

U Toplani su juče ozvaničili početak sezone grijanja, a direktor, Mićo Milovanović, tvrdi da je sve spremno i da se čeka samo da prođe Miholjsko ljeto.

Podrži eTrafiku

„U ovoj godini uložili smo 13 miliona maraka u sanaciju opreme, rekonstrukciju distributivne mreže i nove kotlove. Montiranje opreme u kotlovima u mjesnim zajednicama Starčevica i Kočićev vijenac je pri kraju, a uskoro ćemo izvršiti i hladnu probu. Građani ostalih mjesih zajednica gdje je prošle sezone bilo određenih problema, mogu da očekuju bolju isporuku“, kaže Milovanović.

On je dodao da je nemoguće apsolutno tvrditi da u naseljima gdje su cjevovodi stari preko 40 godina neće biti poteškoća, ali tvrdi da će svaki kvar, ukoliko do njega dođe, biti otklonjen u roku od 24 sata.

Iz gradske uprave kažu da će ove dvije kotlovnice biti spremne da se uključe u cijeli sistem grijanja početkom novembra, pa ostaje samo da se  nadamo da će Miholjsko ljeto da se smiluje još 20-ak dana jer će, u suprotnom, građani ovih naselja biti prinuđeni da, pored računa za Toplanu, plaćaju i dodatno grijanje.

Gradonačelnik Banjaluke, Slobodan Gavranović, nije nam mogao potvrdili da neće doći do poskupljenja cijena grijanja u ovoj sezoni.

„Revitalizacijom sistema treba da proširimo korisničku mrežu što bi dovelo i do novih sredstava. Cijenu ćemo zajedno analizirati ali smatram da bi njeno povećanje bilo udar na građane, a da, s druge strane, ne bi riješilo probleme Toplane“, smatra Gavranović.

Stanovnici Starčevice nadaju se da će se ove zime konačno ogrijati, a za ovakvo stanje okrivljuju nemar nadležnih.

„Nevjerovatno je da u 21. vijeku ne postoje mogućnosti da se regulište sistem grijanja za ovoliku teritoriju kao što je Banjaluka. Nije u pitanju nikakva viša sila, nego samo ljudski nemar. Očekujemo da će se sve riješiti što prije i da ćemo konačno prestati da mučimo muku koju imamo svake zime“, poruka je stanovnika ove mjesne zajednice.

Ipak, ako je vjerovati prognozama, temperature će u narednim danima opadati a grijanje bi uskoro moglo da zatreba.

Podsjećamo, prethodnih godina brojni Banjalučani isključili su se iz sistema gradskog grijanja, a bilo je i onih koji su odbijali da plate račune za mjesece u kojima im je grijanje bilo loše. Iz Toplane upozoravaju da trajno isključenje iz sistema nije moguće, dok je privremeno isključenje moguće samo u periodu van grijne sezone, odnosno od 15. marta do 15. oktobra. Apsurdno je, međutim, što za neredovne platiše radnici Toplane imaju pravo da dođu u stambeni objekat i isključe grijanje.

Prije početka ove sezone sa gradskog grijanja isklučila su se 372 potrošača, a prošle i pretprošle godine taj broj bio je veći od 400 na godišnjem nivou. Za sada, cijena grijanja ostaje ista – 1, 65 KM po kvadratnom metru.

Kalorimetar

Jedan od načina kojem građani pribjegavaju je ugradnja kalorimetra koji ujedno štedi novac i energiju, a plaća se samo potrošnja. Na ovaj način ne morate da  razmišljate o plaćanju računa za grijanje preko ljeta, a postoji mogućnost da i u vrijeme sezone grijanja, ako niste kod kuće, zavrnete ventil na radijatoru i kalorimetar neće učitavati nikakvu potrošnju.

Drva

Iz Udruženja potrošača RS ocjenjuju da je najjeftinije grijanje na drva, a da najviše plaćaju oni građani koji su u sistemu gradskih toplana.

„Za sezonu grijanja prosječnog stana od nekih 50 kvadrata, ako grijete na drva, potrebno je izdvojiti oko 650 KM, dok je grijanje tolikog stana preko Toplane na godišnjem nivou skoro 1 000 maraka. Kada je struja u pitanju, najisplativije su termoakumulacione peći koje je najbolje puniti  noću. Jedan od povoljnijih načina grijanja su i peći na pelet, ali ako se ovaj vid grijanja počne masovnije koristiti, moglo bi doći do njegovog poskupljenja“, kažu u Udruženju potrošača.

 

eTrafika.net – Sonja Terzić

Napiši komentar