fbpx

Institut za društvena istraživanja Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci, u partnerstvu sa Predstavništvom Fondacije Konrad Adenauer u Bosni i Hercegovini, održao je prvi okrugli sto „Jedni o drugima kroz medijsku prizmu“.  

idi_fpn_unibl_dogadjajIstraživački tim na projektu je predstavio rezultate za prvi mjesec u kojem su analizirani Glas Srpske, Dnevni Avaz i Dnevni list. Zadatak projekta je utvrđivanje pozicije ovih medija kada je u pitanju izvještavanje o temama iz drugog entiteta, sa ciljem da se analizira njihova uloga u procesu pomirenja u Bosni i Hercegovini. Najvažniji rezultati su predstavljeni kvantitativnom analizom, a u drugom dijelu događaja predstavljeni su neki značajni primjeri negativnog izvještavanja.

Na primjer, prosječan broj tekstova u Glasu Srpske o temama iz Federacije BiH je osam, dok Dnevni Avaz dnevno objavljuje prosječno dvanaest tekstova iz Republike Srpske. Isto tako, u analiziranom periodu (23. septembar – 22. oktobar) zabilježen je tačan broj negativnog odnosa medija prema temi iz drugog entiteta: u Glasu Srpske bilo je 15 takvih primjera, u Dnevnom Avazu 31, u Dnevnom listu trinaest. Istraživači su istakli neke tendencije, kao što je dominantnost crne hronike kada su u pitanju društvene teme, kao i činjenica da događaji iz drugog entiteta rijetko dobijaju prostor na naslovnici.

Podrži eTrafiku

Okrugli sto je prvi u nizu okruglih stolova planiranih u okviru projekta pod nazivom „Mediji u procesu pomirenja: pokrivanje društvenih dešavanja“, koji realizuje Institut za društvena istraživanja Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci u partnerstvu sa Predstavništvom Fondacije Konrad Adenauer u Bosni i Hercegovini. Cilj projekta jeste u tome da se istakne značaj objektivnog medijskog izvještavanja u procesu pomirenja u Bosni i Hercegovini. Nadalje, cilj projekta je da se istraži doprinos najuticajnih štampanih medija u Bosni i Hercegovini na proces pomirenja u zemlji. Ovaj doprinos biće ispitivan kroz analizu različitog medijskog pristupa istim društvenim dešavanjima u BiH entitetima. Dodatno, kroz projekat će se istražiti da li analizirani mediji doprinose povećanju etničke distance između Bošnjaka, Srba i Hrvata i povećanju senzacionalizma u medijima.

Učesnici okruglog stola bili predstavnici uredništva dnevnih novina štampanih i elektronskih medija u Bosni i Hercegovini, te istraživači i studenti Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci.

 

 

eTrafika.net

Napiši komentar