fbpx

Republika Srpska obezbijedila je karantin koji je kadrovski i opremom spreman za eventualne slučajeve zaraze od ebole, rečeno je na edukaciji zdravstvenih i drugih institucija koju je organizovao Institut za javno zdravstvo Republike Srpske. Edukacija se odnosi na preventivne i protivepidemijske mjere za borbu protiv ebole, za opštine i gradove u banjalučkoj regiji.

Epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Nina Rodić Vukmir, kaže da se karantin nalazi u dijelu Klinike za infektivne bolesti banjalučkog Kliničkog centra koji ima zaseban ulaz i nema nikakvog miješanja sa oboljelima od drugih zaraznih bolesti.

„Pod zdravstvenim nadzorom u RS su osobe koje su doputovale iz zemalja u kojima je registrovana ebola. Do sada smo imali tri takve osobe, koje nisu imale nikakve simptome i nadzor je završen. Trenutno imamo jednu osobu pod nazorom koja je doputovala sa zapada Afrike i koja ne pokazuje nikakve simptome. Kod nas je još uvijek nizak rizik obolijevanja od ebole, ali mi smo spremni da reagujemo ako se pojavi takav slučaj“, kazala je Rodić Vukmir.

Podrži eTrafiku

Ona je napomenula da se ebola prenosi direktnim kontaktom sa oboljelom osobom, preko tjelesnih tečnosti, koje se mogu naći i u spoljnom prostoru, dodajući da u slučajevima potencijalne opasnosti od zaraze osoba bude hospitalizivana u izloaciji gdje se vrši dijagnostika.

„Karantin radi u tri smjene po osam sati, gdje su angažovani zdravstveni radnici ali i svi drugi koji će voditi računa o čitoći, higijeni i svemu ostalom što je značajno. Karantih traje 21 dan koliko traje i inkubacija ove bolesti. Kod nas se vrši uzimanje uzoraka koji se se mogu analizirati u laboratorijama u Lionu i Hamburgu. Takođe, redovno dobijamo podatke o vraćanju naših ljudi koji borave u zemljama sa visokim rizikom i te osobe su pod nadzorom“, kaže Rodić Vukmir.

ebola karntin u bl2

Pomoćnik direktora za medicinska pitanja u Institutu za javno zdravstvo, Janja Bojanić, podsjetila je da ebola počinje naglo, sa povišenom temperaturom i da prvi simptomi veoma podsjećaju na gripu. Drugi ili treći dan javljaju se simptomi povraćanja i proliva što je takođe slično sa nizom zaraznih bolesti.

„Ono što karakteriše ebolu je hemoratinski sindrom gdje se u povraćenom sadržaju, urinu i fecesu nalaze sadržaji krvi. Javljaju se i osipi, a smrt nastaje u prosjeku do 12-tog  dana bolesti, u slučaju akutnog otkazivanja jetre i bubrega. Pacijent postaje zarazan za ostale nakon osmog dana inkubacije. Opasnost od zaraze postoji i osam nedjelja nakon oporavka u slučajevima seksualnih odnosa za osobom koja je bila zaražena, jer se ebola najduže zadržava u spermi i vaginalnom sekretu“, rekla je Bojanić.

Rukovodilac službe bezbjednosti vazdušne plovidbe u preduzeću Aerodromi RS, Duško Bunić, rekao je da postoji jasno propisana procedura postupanja prema putnicima koji dolaze iz zemalja u kojima je proširena ebola ali i preporuke Ministarstva zdravlja RS.

„Na međunarodnom aerodormu postoji potpuno opremljena izolovana prostorija i medicinska služba koja ima svoje instrukcije i opremu i tu se vrše ispitivanja kako osobe koja je potencijalno zaražena, tako i svih drugih sa kojima je ta osoba bila u kontaktu“, priča Bunić.

Inače, vakcina protiv ebole još uvijek je u toku izrade kao i lijekovi koji će se koristiti protiv ove bolesti, pa je liječenje za sada isključivo simptomatsko.

Nakon Banjaluke, edukacija će biti održana u Doboju, Istočnom Sarajevu i Trebinju.

 

 

eTrafika.net – Sonja Terzić

Napiši komentar