fbpx

Četvrti po redu Festival nauke, koji je ove godine posvećen klimatskim promjenama, održava se 12. i 13. novembra u Banjaluci. Tokom dva izložbena dana posjetioci će od 10 do 18 časova moći da vide oko 50 ekponata u Domu omladine, kao i planetarijum koji je postavljen u Muzeju Republike Srspke.

Ministar nauke i tehnologije, Jasmin Komić, poručio je da je znanje jedan od naših najvažnijih resursa jer se ono nikad ne troši nego se stalno akumulira, dodajući da je Festival način da se pokaže javnosti šta je novo u nauci, ali i da se  motivišu mladi ljudi za bavljenje naukom.

„Istakao bih da na festivalu učestvuju dva javna Univerziteta iz Republike Srpske, Centar za promociju nauke iz Beograda, Dunav net iz Novog Sada, Gimanzija Banjaluka. Među eksponatima pomenuo bih planetarijum i dron koji je ovih dana veoma popularan. Planirana je i izložba o robotici kao i predavanja za najmlađe. Svečanom akademijom i dodjelom nagrada zaokružićemo ovaj festival koji predstavlja jedan doprinos razvoju nauke“, kazao je Komić.

Foto baza

Na festivalu učestvuje i Medicinski fakultet iz Banjaluke, a Relja Suručić sa odsijeka za farmaciju kaže da su se predstavili sa ekponatom jeftinog mikroskopa.

„Htjeli smo da prikažemo upotrebu pametnog telefona u naučno-istraživačke svrhe u oblasti medicine. Konstruisali smo jedan mikroskop čija vrijednost ne prelazi 10 KM, a htjeli smo da pokažemo da se pametni telefon može iskoristiti u neke druge svrhe, a ne samo za zabavu. Mikroskop zadovoljava kriterijume jednog ozbiljnog mikroskopa i uz pomoć njega moguće je položiti ispite iz nekog praktičnog predmeta“, priča Suručić.

Mirela Bera iz laboratorije za hemiju i biohemiju na Prirodno-matematičkog fakuleta kaže da na festivalu predstavljaju studijske programe hemija, biologija i ekologija i zaštita životne sredine.

„I ranije smo učestvovali na festivalu i naš štand je uvijek dobro posjećen zbog toga što se predstavljamo sa životinjama koje donosimo kao eskponate i što izvodimo kompletne hemijske ekperimente koji su ljudima interesantni“, kazala je Bera.

Svoje aktivnosti na festivalu predstavio je i Institut za genetičke resurse. Mladi itsraživač, Sanja Stanivuković, rekla nam je da će posjetiocima približiti program očuvanja biljnih genetičkih resursa.

„Ovdje možemo da vidimo sjemena i osnovne aparate koji se koriste u biohemijskoj i molekularnoj analizi. Posjeticima ćemo praktično pokazati kako se sjeme skladišti u aktivne i bazne kolekcije, kao i način na koji se vrši određivanje osnovnih biohemijskih karakteristika u plodovima. Približećemo im uopšte pojam genetičkog resursa i značaj očuvanja naših autohtonih sorti“, priča Stanivuković.

Ulaz na festival je besplatan, a tokom dva izložbena dana očekuje se nekoliko hiljada posjetilaca.

U petak, 14. novembra, biće održana svečana akademija na kojoj će biti dodijeljene nagrade na najboljeg mladog istraživača, najbolju naučno-istraživačku organizaciju, najbolji naučni časopis i knjigu.

 

eTrafika.net – Sonja Terzić

Napiši komentar