fbpx

Čevrti festival nauke, koji je 12. i 13. novembra održan u Banjaluci, završen je danas svečanom Alademijom i dodjelom nagrada najboljim istraživačima.

Dodijeljene su nagrade za najbolje mlade istraživače I, II i III ciklusa studija, nagrada za najbolji naučni časopis, najbolju naučnu knjigu i najbolju naučnoistraživačku organizaciju.

Sofija Krneta, student treće godine Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu dobitnik je nagrade za najboljeg mladog istraživača I ciklusa. Iznenađena  je i počastvovana što se trud u pisanju naučnih radova kod nas toliko cijeni i što je Ministarstvo nauke i tehnologije prepoznalo njen rad u protekloj godini.

Foto baza

“Već dvije godine bavim se pisanjem naučnih radova. Do sada sam objavila četiri rada u Republici Srpskoj i Srbiji. Moja oblast su informacione tehnologije a pisanje radova mi pomaže da spoznam koja oblast me najviše interesuje i u čemu bih mogla dalje  da se usavršavam”, rekla nam je Sofija.

Za najbolju naučnu knjigu prograšena je knjiga “Sokrat: melodija filozofije” čiji autor, Zoran Arsović, kaže da ova nagrada kao i svaka druga znači jedno priznaje ali nikako i razlog da se tu stane sa naučno-istraživačkim radom.

“Drago mi je da je neko prepoznao knjigu koja se bavi antičkom filozofijom i koju sam radio pet godina. Knjiga je namijenjena studentima filozofije ali i svakom obrazovanom čovjeku jer se bavi utemeljenjem zapadno-evropskog svijeta. Kao profesor mogu reći da ima dosta mladih ljudi koji su zainteresovani za bavljenje naukom samo im treba dati pravo usmjerenje”, kazao je Arsović.

Nagradu za najbolji naučni časopis dobio je časopis Akademije nauka i umjetnosti RS “Savremeni materijali”. Akademik Dragoljub Mirjanić kaže da je inicijativa o kreiranju časopisa počela prije šest godina i da su uspjeli da naprave kvalitetan časopis koji objavljuje radove priznatih autora širom svijeta.

 “Savremeni materijali su najdinamičnija oblast kako u tehnici tako i u biomedicine. Imamo reprezentativan međunarodni obor uredništva časopisa  među kojima su veliki akademici svijeta i smatramo da će u persepektivi ovaj časopis imati uticaj na našu sredinu koju će u svijetu nauke predstaviti na najbolji način”, kaže Mirjanić.

Nagradu za najbolju naučnoistraživačku organizaciju dobili su Medicinski fakultet Banjaluka i Medicinski fakultet u Foči. Najbolji mladi istraživač I ciklusa iz oblasti umjetnosti je Stojan Bojić, a na drugom ciklusu Sonja Marković. Najbolji mladi istraživač trećeg ciklusa je Dragan Milovanović.

Ministar nauke i tehnologije, Jamsin Komić, nada se da će ove nagrade biti podsticaj za bavljene naučno – istraživačkim radom na ovom prostorima.

“Nastojimo da svojim aktivnostima omogućimo našim istraživačima da zauzmu svoje mjesto u evropskom istraživačkom prostoru. Svake godine je sve veći broj naših naučnika koji svoje radove objavljuju u svjetskim časopisima. Radimo projekte koji daju rezultate u razvoju RS i nauke u cjelini”, poručio je Komić.

Svečanu akademiju i dodjelu nagrada pratio je prigodan muzički program ali i zabavno-poučni program o klimatskim promjenama što je bila i tema ovogodišnjeg Festivala nauke.

festoival nauke 14-2    festoival nauke 14-6 festoival nauke 14-7

eTrafika.net – Sonja Terzić

Napiši komentar