fbpx

Međunarodni dan borbe protiv dijabetesa, ove godine u Banjaluci obilježen je na malo drugačiji način. Ono što je izazvalo najviše pažnje kod Banjalučana je ulica šarenih kišobrana, a pored besplatnog mjerenja vrijednosti šećera u krvi, imali su priliku i da zaigraju zumbu uz profesionalnog trenera Sašu Kecmana.

Obilježavanje 14. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv dijabetesa, već desetu godinu zaredom organizuje farmaceutska kompanija “Novo Nordisk”. Doktorica Željka Mićić rekla je za eTrafiku da je ovaj dan posvećen, ne samo osobama koje žive s dijabetesom, nego i svima ostalima kako bi dobili osnovne informacije kako i na koji način se boriti protiv dijabetesa, kako  prepoznati simptome na vrijeme i izbjeći da se bolest razvije.

“Ono što je u isto vrijeme i dobro i loše je što dijabetes ne boli i to nas dovodi u situaciju da se javljamo ljekaru kad bolest prilično uzme maha, zato je prevencija veoma važna. Danas smo organizivali besplatno mjerenje šećera u krvi, a za osobe kod kojih ustanovimo povišene vrijednosti pripremili smo jedno dodatno mjerenje hemoglobina a1c koji pokazuje prosječnu vrijednost šećera u posljednja tri mjeseca, pa tako možemo ustanoviti o kojem stadijumu dijabetesa se radi“, kaže Mićić.

Podrži eTrafiku

Ona dodaje da je odziv građana svake godine veliki što je značajno jer se na ovaj način može spriječiiti razvoj bolesti.

Najviše pažnje, ipak, privukla je ulica „šarnih kišobrana.“

„Svaka bolest sama po sebi je teška i mračna, a mi smo na ovaj način htjeli da unesemo malo vedrine i radosti. Kišobrani su u plavoj i bijeloj boji što su boje Ujedinjenoih nacija, a brojne poznate svjetske građevine na ovaj dan obojene su upravo ovim bojama“, prića Mićić.

Moto ovogodišnjeg obilježavanja svjetskog dana dijabetesa je “Zdrava ishrana počinje doručkom”.

Banjalučani su od 13 časova mogli da učestvuju i na treningu zumbe, a podijum je bila ulica ispod šarenih kišobrana.

U BiH je registrovano 300 000 dijabetičara. Ova brojka se posljednih godina povećava, a zabrinjava i podatak da sve više djece i mladih osoba ima šećernu bolest. sareni kisobrani4  sareni kisobrani6

eTrafika.net – Sonja Terzić

Napiši komentar