fbpx

Sedmi naučno-stručni skup „Studenti u susret nauci“ otvoren je danas u Banjaluci i trajaće tri dana. Pored predstavljanja studentskih naučnih radova biće organizovane i radionice.

Ministar nauke i tehnologije, Jasmin Komić, kaže da je ulaganje u stručne mlade ljude investicija za budućnost, dodajući da bavljenje naukom znači mukotrpan rad i odricanja i daje mogućnost za kreativnost i rješavanje velikih izazova koji su pred nama.

„Postoji više programskih aktivnosti kojima ministarstvo podstiče mlade ljude da se bave naučnim radom. Izdvojio bih stipendije Fonda dr Milan Jelić i sufinansiranje projekata mladih istraživača. Ulažemo u nauku onoliko koliko možemo, jer znanje predstavlja jedno od naših najvažnijih strateških poteza. Mladi ljudi predstavljaju mostove za transfer znanja na svjetskom naučno-istraživačkom prostoru, a nauka ima posebnu ulogu u rješavanju izazova koji stoje pred jednim društvom“, smatra Komić.

Podrži eTrafiku

studenti u susret nauci2

Rektor banjalučkog Univerziteta, Stanko Stanić, kaže da je cilj ovakvih skupova da mladi daju rješenja nekih problema kojima se oni bave.

„Banjalučki Univerzitet ima podmladak i perspektivu. Na ovim skupovima, osim studenata sa našeg Univerziteta, učestvuju i studenti sa Univerziteta sa kojima imamo potpisane ugovore o saradnji. Takođe, naši studenti učestvuju na skupovima koje organizuju ti Univerziteti i na taj način se otvaraju putevi međunarodne saradnje“, kazao je Stanić.

Član Organizacionog odbora skupa, Marinela Todorović, kaže da je na konkurs pristiglo oko 100 radova od kojih je stručnim odabirom odabrano nešto više od 80 radova koji će biti izloženi u naredna tri dana.

„Prvog dana predviđeno je svečano otvaranje i plenarno predavanje profesora Branka Blanuše sa Elektrotehničkog fakulteta. Pored izlaganja naučnih radova, za studente poljoprivrednih nauka organizovali smo stručnu ekskurziju. Takođe, organizovali smo i radionce na Pravnom fakultetu – simulacija suđenja, na Institutu za genetičke resurse, Medicinskom fakultetu i Visokoj školi unutrašnjih poslova gdje će studenti imati priliku da obiđu laboratoriju za forenziku“, rekla nam je Todorivićeva.

Student treće godine Ekonomskog fakulteta u Banjaluci, Bojan Kresojević, izlaže rad iz ekonomske oblasti koji se odnosi na pitanje kako pokrenuti privredu u BiH, odnosno RS.

„Na ovaj način dao sam svoj doprinosi u razmišljanjima kako podstaći domaću privredu. Pristalica sam toga da sve ono što naučimo na fakultetu treba na neki način primijeniti u praksi, i ja sam nastojao da ovo znanje koje sam stekao u dosadašnjem obrazovanju učinim pristupačnim i u praksi. Smatram da bavljenje naukom ima dugoročne efekte kako za samog pojedinca u razvoju karijere, tako i u razvoju društva“, rekao je Kresojević.

studenti u susret nauci3

Studentkinja engleskog jezika i književnosti u Sarajevu, Ana Tankosić, prvi put učestvuje na konferenciji „Studenti u susret nauci“.

„Radila sam evaluaciju analize jednog veoma popularnog udžbenika iz engleskog jezika. Radi se o udžbeniku za učenike srednjih škola i nastojala sam da popunim neke rupe u znanju koje nam trenutno nedostaju“, kazala je Tanskosićeva.

Studentkinja Medicinskog fakulteta u Banjaluci i član naučno-istraživačke sekcije, Ivana Todorivić,  kaže da je ovo dobra prilika za afirmaciju studenata i njihovog rada.

„Ovo je dobra prilika da studenti steknu nova poznanstva i razmijene iskustva. Svi učesnici na kraju dobijaju priznate sertifikate ali i bodove na osnovu kojih mogu da dobiju stipendije“, rekla nam je Todorovićeva.

Svečano otvaranje naučno-stručnog skupa „Studenti u susret nauci“ održano je u Banskom dvoru, a izlaganja radova biće upriličena u Kampusu – u Rektoratu, na Fakultetu političkih nauka i  Poljoprivrednom fakultetu.

 

eTrafika.net – Sonja Terzić

Napiši komentar