fbpx

Nakon što su juče javno javno iznijeli ozbiljne optužbe prema radu rukovodstva JU Centar “Zaštiti me” u Banjaluci, roditelji djece koja borave u ovoj ustanovi, poslije današnjeg sastanka sa direktoricom Centra, ipak više nisu tako nezadovoljni.

Naime, Glas Srpske juče je objavio tekst u kojem se iznose pritužbe na uslove u kojima djeca borave u ovom Centru. Navedno je da djecu tjeraju da peru suđe i podove, da vikendom iznajmljuju prostorije internata, te da noću sa njima ostaje samo čuvar.  Danas je povodom ovih pritužbi održana sjednica Savjeta roditelja Centra “Zaštiti me” kojoj je prisustvovala i direktorica, a roditelji su, čini se, brzo zaboravili na navedene pritužbe.

Majka dječaka koji pohađa Centar, koje je i pokrenula priču o neadekvatnom tretmanu njihove djece, Ana Nikolić, danas je, ipak,  bila odmjerenija u izjavama.

Podrži eTrafiku

“Činjenica je da ova ustanova radi po zakonu. Nezadovoljstvo je u smislu da mi roditelji i naša djeca nemamo adekvatan tretman. Mi nismo zadovoljni brojem tretmana koje je pružaju našoj djeci a za to je potreban veći broj radnika. Očekujemo od ove institucije da se bori za interese naše djece i da ovdje imaju sve uslove, a ne da mi roditelji moramo dodatno da plaćamo privatne časove. Apleujem na sve koji su prozvani da vrlo ozbiljno shvate naše nezadovoljstvo”, rekla je Nikolićeva.

Predsjednik Savjeta roditelja i djece u Centru “Zaštiti me”, Dušanka Vujmilović, kaže da roditelji daju potpunu podršku direktoru i radnicima škole i da su zadovoljni radom škole i njenim saradnicima.

“Ono čime nismo zadovljni je broj časova koje škola organizuje jer nisu u mogućnosti da sa trenutnim brojem saradnika rade adekvatno sa velikim brojem djece koja ovdje borave. Mi želimo da uputimo zahtjev resornim ministarstvima i Centru za socijalni rad da nam na vrijeme dostave rješenja za što adekvtaniji rad sa ovom djecom. Želimo veći broj časova i veći broj radnika”, kazala je Vujmilovićeva.

Slično misli i roditelj, Siniša Zubanović, koji kao problem ističe nedostatak podrške sistema, tj, države, ali i mali broj časova i tretmana prema njihovoj djeci.

I majka djevojčice koja pohađa Centar “Zaštiti me”, Željka Ćetković, smatra da njihova djeca zahtijevaju puno više tretmana nego što im pruža ova ustanova.

“Razlog za to je isključivo nedovoljan broj kadrova. Mi roditelji tražimo da se poveća broj stručnog kadra koji bi radio sa našom djecom. Više institucije se oglušuju na naše zahtjeve koje im upućemo već nekoliko godina. Danas smo dogovorili da zajedno opet istupimo sa našim zahtjevima uprava škole i mi kao roditelji”, kazala je Ćetkovićeva.

Direktorica JU Centar “Zaštiti me”, Zorica Kuzmanović Vasilić, negira pritužbe na rad Centra i tvrdi da je u ovoj ustanovi najvažniji rad sa djecom i njihovim roditeljima kao partnerima, istučući da se u ovoj ustanovi sve radi po zakonu.

zastiti me2

“Nadležne inspekcije i revizija mogu da potvrde da nema nepravilnosti u radu Centra. Postoji potreba za većim brojem kadrova i proširenjem saradnika, kako bismo bili u mogućnosti da svoj našoj djeci pružimo adekvatnu pomoć”, kazala je ona.

Na pitanje da li je istina da sa djecom vikendom i preko noći ostaje samo čuvar koji nije u stanju da djeci pruži adekvtanu pomoć, kaže:

“Vaspitači su sa djecom do pola 11 naveče. U internatu borave i dvije profesorice –  profesor razredne nastave profsor psihologije koje mogu na akekvatan način da reaguju ako djetetu ustreba bilo kakva pomoć u toku noći. Takođe, Hitna pomoć nam je stalno na raspolaganju, a već u narednih 15 dana biće raspisan konkurs za prijem novih radnika koji će boraviti sa našom djecom”, tvrdi Kuzmanović Vasilić.

Inače, nepravilnost u radu ustanove potvrdio je za Glas Srpske i jedan radnik koji je želio da ostane anoniman. On je ispričao da je proteklog vikenda u internat stiglo tridesetak gostiju sa Kosova, koji su smješteni u sobe djece koja su otišla kući. Djeca koja su ostala u internatu do ponoći su radila u kuhinji, gdje su ribali podove, prali posuđe i slagali stolice, a sutradan nisu mogli da obavljaju dnevne aktivnosti jer su bili umorni. Nakon današnjeg sastanka niko nije želio da komentariše ove navode.

Centar “Zaštiti me” školuje 169 djece a njih 45 živi u internatu.

 

eTrafika.net – Sonja Terzić

Napiši komentar