fbpx

Povodom prvog decembra, Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a, omladinski centar “Zdravo da ste” danas je u Banjaluci na Trgu Krajine organizovao uličnu akciju, da bi građane upoznao sa načinima prenosa te infekcije.

Koordinatorka aktivnosti u “Zdravo da ste” Snježana Blagojević rekla nam je da je cilj današnje akcije informisati građane da treba da se brinu o svom zdravlju i načinima zaštite.

“Ovo je istovremeno i način podrške ljudima koji žive sa HIV-om, pokušavamo da smanjimo stigmu i diskriminaciju koja je izražena prema njima. HIV se može desiti svakome. Akcenat stavljamo na načine prenošenja, da bismo smanjili stigmu i diskriminaciju. Ljudi vjeruju da ukoliko se rukujete sa nekim ko je HIV pozitivan, možete ga dobiti, a jedina tri načina prenosa su sa majke na dijete, putem zaražene krvi i nezaštićenog seksualnog odnosa. Ukoliko mladi imaju tu informaciju mislim da će biti puno otvoreniji sa ljudima koji žive sa HIV-om”, kazala je ona za eTrafiku.

Podrži eTrafiku

Današnju akciju podržao je  Hemofarm doo Banjaluka, a večeras u kafiću Pauza u Vidovdanskoj ulici biće organizovana i Preventiv žurka.

Svjetski dan borbe protiv HIV-a obilježava se širom svijeta, dok se posljednjih nekoliko godina radi na ostvarivanju milenijumskog cilja, koji znači dostignuti nulu – nulu smrtnih slučajeva, nulu novoinficiranih i nulu diskriminacije.

hiv_akcija_zds_1 hiv_akcija_zds_3

 

 

eTrafika.net – Vanja Stokić

Napiši komentar