fbpx

Četvrti “Sajam praksi i stipendija” u Banjaluci okupio je više od 20 izlagača i privukao veći broj mladih ljudi koji su došli kako bi se informisali o programima za obavljanje prakse ili pronalaženje stipendije.

Posjetioci su dobijali infomacije iz oblasti neformalnog obrazovanja, a Darija Grujić iz studentske organizacije CERK koja je i organizator sajma, kaže da je zadovoljna odzivom ljudi.

„Veliki broj mladih se prijavi, čak i nakon sajma nam se javljaju da kažu da su pronašli prakse ili traže neke dodatne informacije u vezi stipendija. Jedan od naših dragih primjera jeste da je jedna mlada osoba prošle godine prošla program koji je nudila jedna banka na prošlogodinjem sajmu i sada se zaposlila kod njih“, kaže Grujićeva.

Podrži eTrafiku

Sajam čine izložbeni dio sa info pultovima i radionice „CV klinika“, „Vruća stolica“ kao simulacija intervjua sa poslodavcem, „Mijenjam tremu za pripremu“ o načinima ostvarivanja što boljeg javnog nastupa i „Jezične radionice“ za one koji apliciraju na programe koji su na engleskom ili njemačkom jeziku. Ove godine je novost i testiranje u okviru programa „Profesionalne orjentacije i karijernog savjetovanja“ za srednjoškolce.

Među izlagačima pronašli smo predstavnike kompanije Lanaco, koja je i ranije učestvovala, a ove godine studentima nude praksu i stipendije.

„Studenti koji žele stipendije mogu da se prijave na stipendije@lanaco.com, konkurs traje do kraja mjeseca. Iznos je 400 KM mjesečno, daje se 10 mjeseci tokom jedne godine. Prijaviti se mogu studenti druge, treće i četvrte godine, sa prosjekom iznad 8. Obaveza studenata koji dobiju stipendiju jeste da nakon završenog fakulteta rade dvije godine za našu kompaniju, ako su jednu godinu primali stipendiju“, kaže nam Suzana Vukmir iz kompanije Lanaco.

Aleksandar Radinović objasnio nam je ljetnu praksu koju ova firma nudi studentima.

Ljetna praksa koju već dosta godina organizujemo izvodi se tokom avgusta, a namijenjena je studentima tehničkih fakulteta. Pravi se softver koji se uvijek donira nekoj od nevladinih organizacija. Studenti rade na realizaciji softvera od početka, od samog prikupljanja zahtjeva od korisnika pa do implementacije i održavanja. Jako bitno je da se veliki broj studenata nakon te prakse zaposli u Lanacu. Prošle godine je od 15 studenata njih 7 zaposleno u našoj kompaniji. To je prilika za mlade ljude da nađu posao. Studenti treće i četvrte godina i apsolventi mogu da pošalju svoju biografiju, biramo ih prema referencama, ali ako neko sa druge godine ima dobre preporuke, može se i on prijaviti do 25. jula na strucnapraksa@lanaco.com“, kaže Radinović.

Tri različita programa stipendiranja nudi njemačka nevladina organizacija Konrad Adenauer Stiftung, koja već 15 godina djeluje u BiH. Stevan Salatić rekao nam je nešto više:

„Tu je program stipendija za master u inostranstvu, gdje primat imaju studenti tehničkih nauka. Student nađe studij u inostranstvu koji ga interesuje, obrati se Fondaciji koja mu pomogne oko kontakata i finansija, tačnije daje mu 800-1.200 evra. Drugi program jeste stipendiranje master studija u BiH. Radi se o jednogodišnjem programu stipendiranja i dodjeljuje se 15 stipendija. Neophodno je imati prosjek veći od 8 i biti angažovan u političkoj partiji ili NVO sektoru. Društvena aktivnost im je vrlo bitna“, kaže on.

Treći je program prakse u Parlamentalnoj skupštini BiH, o kojoj nam je više rekla Gorana Sekulić.

„Program je namijenjen studentima završnih godina različitih fakulteta. Traje tri mjeseca, sa mogućnošću produženja, a tokom tog vremena vi ste u nekoj od komisija ili radnih tijela Parlamenta i imate mentora koji vam pomažu da realizujete svoje zadatke koje vam oni dodjeljuju. Ovi programi su stipendirani i nema brige kako ćete živjeti u Sarajevu“, kaže ona, te dodaje da je i sama primala ovu stipendiju, koja za nju predstavlja pozitivno iskustvo jer je vidjela kako funkcioniše Parlament na državnom nivou, ali i stekla dragocjene kontakte.

Sajam je podržao Grad Banjaluka, Fondacija Mozaik, Jelen pivo, Erste&Young i Ministarstvo porodice, omladine i sporta.

sajam_praksi_i_stipendija_bl_2014_2 sajam_praksi_i_stipendija_bl_2014_3 sajam_praksi_i_stipendija_bl_2014_4

eTrafika.net – Vanja Stokić

Napiši komentar