fbpx

Dvodnevnim programom „U kontekstu“ Kinoteka Republike Srpske u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom iz Beograda obilježava 100 godina od početka Prvog svjetskog rata. U sklopu programa večeras je u Galeriji Akademije nauka i umjetnosti otvorena izložba „Srbija i Srbi na filmu u Prvom svjetskom ratu“.

Direktor kinoteke Republike Srpake, Milovan Pandurević, rekao je novinarima da izloženi materijali potiču iz filmova snimljenih u periodu od 1914. do 1918. i da se inače čuvaju u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu.

„Riječ je o fotogramima iz filmskih hronika, grafičkim zapisima o trajanju srpskog naroda. Ova izložba i filmovi koji će sutra biti prikazani imaju veliki značaj zato što predstavljaju ogledalo srpkog naroda, jer je Srbija u Prvom svjetskom ratu imala zanimljivu filmsku proizvodnju. Izložba, među ostalim, sadrži dokumente i dozvole producentima za snimanje filmova koje su izdavane u to vrijeme, kao i interaktivnu mapu sa sedam punktova gdje se uz pomoć modernih telefona fotografije mogu pokrenuti u filmove“, kazao je Pandurević.

Podrži eTrafiku

Izložbu je otvorio ministar prosvjete i kulture u Vladi RS, Goran Mutabdžija, koji  napominje da je izložba značajna iz dva razloga.

„Prvi je što u RS nema opštine koja nije dala dobrovoljce u Prvom svjetskom ratu, a danas ima veoma malo tragova o tome pa je naša obaveza da njegujemo tradiciju i čuvanje uspomena na te ljude. Druga dimenzija je kulturološka i ogleda se u saradanji ove dvije institucije. Ovakav materijal ima status kulturnog dobra jer ukazuje na sve ono što smo bili prije jednog vijeka i način na koji smo došli do slobode“, rekao je Mutabdžija.

Izloba „Srbija i Srbi na filmu u Prvom svjetskom ratu“ biće otvorena do 21. novembra.

U sklopu programa „U kontekstu“ sutra će u Narodnom pozorištu RS biti prikazane projekcije tri dokumentarna filma koji govore o Sarajevskom atentatu i Prvom svjetskom ratu.

Generalni pokrovitelj programa „U kontekstu“ je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

prvi svjetski rat srbi film (1)    prvi svjetski rat srbi film (5) prvi svjetski rat srbi film (6) prvi svjetski rat srbi film (7)

eTrafika.net – Sonja Terzić

Napiši komentar