fbpx

Kulturna manifestacija povodom obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, u organizaciji  Ministarstva prosvjete i kulture RS  i ruske fondacije „Sveti Vasilije Veliki“  biće održana od 5. do 12. oktobra u Banjaluci.

Tim povodom u glavni grad Srpske stiglo je više od 100 ruskih umjetnika, a do kraja sedmice očekuje se dolazak još jednog broja Rusa.

Program manifestacije počinje u nedjelju, 5. oktobra velikim performansom Donskih Kozaka između tvrđave Kastel i hrama Hrista Spasitelja. U 16 časova predviđeno je obraćanje predsjednika fondacije „Sveti Vasilile Veliki“, nakon čega će uslijediti koncert francuskog kamernog orkestra. Poslije toga nastupiće proslavljena ruska umjetnica Kristina Aglinz koja pjeva i komponuje poznate ruske otadžbinske pjesme. Isto veče ispred hrama Hrista Spasitelja biće otvorena izložba otadžbinskog rata koja je pripremljena u Rusiji, a prevedena je i na srpski jezik. Izložba će biti postavljena ispred Hrama svakog dana od 5. do 12. oktobra. Natupiće i domaći hor „Jedinstvo“ sa repertoarom posvećenim Prvom svjetskom ratu, kao i dva folklorna ansambla iz Srpske.

Podrži eTrafiku

Za 8. oktobar predviđeno je predavanje pod nazivom “Lekcije za Balkan i ostatak svijeta” filozofa Konstantina Malofejeva, u Ruskom kulturnom centru.

U nedjelju 12. oktobra u 16 sati pred hramom Hrista Spasitelja planiran je nastup Donskih Kozaka, a potom i KUD-a „Veselin Masleša“ i tamburice, a cijeli program trajaće do 20 časova.

Ono što je zaintrigiralo javnost jeste što je cjelodnevna manifestacija zakazana baš na izborni dan u Srpskoj, ali iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske, kažu da je manifestacija zakazana mnogo ranije, dok se još nije znao tačan datum održavanja izbora.

„Sve aktivnosti dogovorene su u februaru mjesecu i tada nismo znali da će se poklopiti sa izbornim danom. Nije moglo doći do pomijeranja datuma održavanja, jer dolaze umjetnici koji imaju isplanirane rasporede nastupanja na duži vremenski period“, kazala je na današnoj pres konferenciji pomoćnica ministra za kulturu Irena Soldat Vujanović.

Dolazak velikog broja Rusa u Banjaluku izazvao je pometnju među stanovništvom, a u javnosti je ranije procurila informacija da se zapravo radi o ruskim specijalcima i obavještajcima, a ne o umjetnicima. Takve glasine demantovalo je Ministarstvo unutrašnjih poslova, a iz Ministarstva prosvjete i kulture nisu željeli da komentarišu ove špekulacije.

Ipak, iako je najavljeno, ruski predstavnici nisu bili prisutni na današnjoj pres konferenciji jer, navodno, nisu stigli u Banjaluku, uprkos tome što je još juče grupa od 30 Kozaka posjetila Hram Hrista Spasitelja.

Priča se i o postojanju snimaka na interentu na kojima se vidi da su neki od Kozaka koji se trenutno nalaze u Banjaluci učestvovali kao dobrovoljci na Sevastopolju i Krimu, kao i da je jedan od njih, Nikolaj Jakonom zapravo zamjenik komandanta velike Donske Vojske. U minstarstvu se ograđuju od bilo kakvih komentara izvan kulturnog programa, a obraćanje ruskog predstavnika najavljeno je za jedan od narednih dana.

Inače, zajedničko obilježavanje stogodišnjice Prvog svjetskog rata, rezultat je saradnje Republike Srpske i Ruske Federacije koje su potpisale memorandum o saradnji, a do sada je u sklopu toga organizovan čitav niz kulturnih programa.

eTrafika.net – Sonja Terzić

Napiši komentar