fbpx

Iako postoji već mjesec i po dana, danas je u Banjaluci zvanično otvoren prvi kutak za dojenje, u sklopu showrooma “Bubsi beba”, pored hotela Bosna.

Slađana Latinović Štula, idejni tvorac i pokretač “Bubsi bebe” rekla nam je da se radi o jedinstvenom mjestu u Republici Srpskoj.

“Kutak je besplatan na korištenje mama koje se nađu u centru grada, a trebaju podojiti dijete. Kao mlada majka sam uvidjela potrebu da napravim nešto tako jer sam se jedan dan zatekla u gradu i nisam imala priliku da to uradim, a beba ne može da čeka da se vratimo kući. Shvatila sam da iza našeg showrooma imamo prostoriju koja nije iskorištena pa sam je namijenila za ove svrhe. On je već u upotrebi nekih 1,5 mjeseci, mame tu već dolaze, ali ga danas svečano otvaramo povodom Svjetskog dana zdravlja”, govori nam Slađana.

Podrži eTrafiku

Tim povodom se večeras u 18 časova organizuje radionica u školi za trudnice “Radosnica”. Tema je dojenje, a radionici će prisustovati doktor Ljubo Viškruna, koji će govoriti o važnosti dojenja, Vlatka Bojanić, vlasnica škole, koja će se baviti psiho-fizičkoj pripremi za porod, dok će Tereza Kiš Miljković, koja se već 15 godina se bavi savjetovanjem vezanim za dojenje, govoriti o problemima i njihovom prevazilaženju.

“Danas je Svjetski dan zdravlja pa smo htjeli da ga posvetimo dojenju, koje je najbolji početak života za svaku bebu. Danas ćemo najviše da pričamo o mitovima i predrasudama, zbog kojih majke najčešće i odustaju od dojenja. Donijećemo konkretne primjere mitova i rješenja za njih. Problem je što se jako malo djece doji, posebno do šest mjeseci, kada se preporučuje isključivo dojenje, a kasnije se nastavlja uz dohranu. Nedostatak dojenja utiče na bebino zdravlje, nekada ne odmah, ali se kasnije javljaju alergije, slab imunitet, problemi sa stomakom… Jako je bitno da se beba doji do šestog mjeseca, a zatim se do godinu dana ishrana dopunjava kašicama. Poželjno je nastaviti ga do drugog rođendana, a Svjetska zdravstvena organizacija kaže da mame i bebe mogu da ga nastave i nakon drugog rođendana, sve dokle to njima odgovara”, govori Tereza Kiš Miljković, i dodaje kako su predrasude i mitovi u vezi sa kvalitetom i količinom mlijeka, veličinom dojki, a neke majke misle da bebi treba nešto jače od njihovog mlijeka.

Vlatka Bojanić, vlasnica škole za trudnice Radosnica, pohvalila je otvaranje kutka za dojenje i rekla da je to nešto što je neophodno Banjaluci.

“Većina majki se susreće sa neugodnim situacijma prilikom dojenja na javnim mjestima. Drago mi je da se održava ova radionica, jer postoji mnogo još mitova i predrasuda koje trebamo prevazići, cilj je dati zajedničku podršku i zajedničkim snagama na neki način poboljšati situaciju”, navodi ona.

 

 

eTrafika.net – Vanja Stokić

Napiši komentar