fbpx

Najveći problem za mlade je nezaposlenost i nedovoljna praktična nastava tokom obrazovanja, zaključci su do kojih je došla organizacija Centar za razvoj karijere (CERK). Oni su jutros u banjalučkom Domu omladine prezentovali rezultate dobijene prilikom analiziranja stavova mladih o zapošljivosti.

Osnovni cilj sprovednog istraživanja Centra za razvoj karijere jeste analiziranje  stavova mladih u procesu obrazovanja koji pohađaju srednju školu i fakultet, upoznavanje sa tržištem rada, šta ih očekuje, te  procjenjivanje  koliko su sami zapošljivi na tržištu rada.

Istraživanje je obuhvatilo 506 ispitanika na području Banjaluke, imajući u vidu da veliki broj mladih studira ili pohađa srednju školu  iz drugih opština. Podršku istraživanju pružili su Grad Banjaluka, Minsitarstvo porodice, omladine i sporta, kao i fonadacija Mozaik.

Podrži eTrafiku

Član istraživačkog tima Ljubiša Mićić kaže da su nastojali ispitati probleme koje mladi vide kao dominantne, gdje se kao najveći problem ističe nezaposlenost.

“Mladi se nedvojbeno slažu da je vlast najodgovornija za visoku stopu nezaposlenosti. Takodje, ispitivali smo  kako mladi vide svoju zapošljivost u budućnosti’’, navodi Mićić.

Neki od dobijenih podataka začudili su istraživače, jer su na pitanje “Šta bi mladi radili kada ne bi našli posao u roku od pet godina?”, najčešće dobijali odgovor da bi napustili zemlju, dok bi petina njih nastavilo obrazovanje. Samo njih 7,9 odsto nastavilo bi sa traženjem zaposlenja.

Visok  procenat mladih  izjasnio se  da imaju loš obrazovni sistem, te da nemaju dovoljno praktične nastave tokom formalnog obrazovanja. Treba istaknuti da bi tek 17 % mladih pristalo na probni rad bez honorara, oko 27 % pristalo da radi uz nadoknadu ishrane i prevoza, dok više od 50 % mladih ne bi radilo bez plate i to od 500 KM.

“Kroz istraživanje smo u razgovoru sa mladima dobili osnovne preporuke šta bi se moglo poboljšati u ovom sektoru. Sugerisali smo da se trebaju uspostaviti trajni servisi koji će povezivati  obrazovanje tržišta rada, poput karijernog savjetovanja,  programa prakse i usavršavanja u profesionalnim kognitivnim vještinama (timski rad, vještine prezentovanja)’’, ističe Mićić.

On kaže da će CERK i ove godine nastaviti sa aktivnostima koje sprovodi već tri godine, prvenstveno Sajam praksi i stipendija, kroz koji se mladima pruža prilika za apliciranje za stipendije i razne prakse, kao i studiranje u inostranstvu. Prethodnih godina neki od izlagača bili su Lanaco, Procredit, Raiffeisen, dok su stipendije nudili Njemačka DAAD, Francuski kulturni centar, Česška ambasada, Američki kutak te fondacija Friedrich Hebert za postdiplmske studije.

Napiši komentar