fbpx

U sklopu projekta podrške zapošljavanju i edukaciji ranjivih grupa koji finansira UNDP, udruženje Roma “Veseli brijeg” iz Banjaluke danas je na Trgu Krajine sprovelo treću uličnu akciju.

Predsjednik udruženja Adnan Šubert rekao nam je da na području Banjaluke živi 55 romskih porodica, sa 250-300 članova, ali je neznatan broj njih zaposlen.

“Romi su najbrojnija i najugroženija nacionalna manjina u BiH, pa taj podatak pogađa cijelu zemlju, a ne samo Banjaluku. Ovaj projekat ima za cilj edukaciju o zapošljavanju i aktivnom traženju posla, o pristupu zapošljavanju jer sadašnji pristup nije intenzivan i ne ide na to da ravnopravno uključuje nacionalne manjine. Mnogo je negativnih društvenih pojava na koje želimo da utičemo i da ih pokušamo promijeniti mi kao zajednica, a prvenstveno u sklopu Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske, koji nam je i partner na ovom projektu”, govori Šubert, i dodaje kako bi u zapošljavanju Roma značajnu ulogu trebao da ima Zavod za zapošljavanje, ali tu ima nekoliko propusta.

Podrži eTrafiku

“Oni se donekle i zalažu za zapošljavanje Roma kroz subvencije, ali ne informišu dovoljno poslodavce niti same Rome. Imali smo nekoliko Roma koji su se prijavili na samozapošljavanje, ali je i takva pojava rezultirala negativno jer ljudi nisu bili dovoljno informisani kako se vodi posao”, kaže Šubert.

Ovaj projekat počeo je u septembru 2013. godine i traje do 30. aprila. Kroz ciklus edukacija o zapošljavanju i pisanju projekata prošlo je oko 50 Roma koji su radno sposobni, ali nezaposleni.

eTrafika.net – Foto: Goran Terzić

Napiši komentar