fbpx

Dječiji edukativni centar „Svjetlice“ iz Banjaluke organizovao je izložbu pod nazivom „Pruži mi ruke“ povodom Međunarodnog dana osoba sa Daun sindromom.

Autor izložbe, Lenka Keleman, kaže da je ova izložba specifična  po tome što su u fotografisanju učestvovale i mame. Dodaje da je cilj izložbe razbijanje predrasuda, da svi naučimo da ovakvoj djeci ne treba okretati leđa nego ih prihvatiti i pružiti im ruku kao i svima ostalima.

„Inače se bavim dječijom fotografijom i mogu reći da među djecom nema neke velike razlike. Osobe sa Daun sindromom su neiskvarene, pune sreće, i ona dječija naivnost kod njih je vidljiva godinama“, kazala je Keleman.

Foto baza

Koordinator u Dječijem edukativnom centru „Svjetlice“, Željka Perišić, kaže da nemaju sva djeca sa Daun sindromom sreću da budu prihvaćena u društvu, ali se kod nas ta slika mijenja.

„Iz iskustva roditelja i kroz rad u ovom udruženju u prethodne tri godine, mogu reći da se dosta toga promijenilo. Društvo je mnogo otvorenije prema djeci sa Daun sindromom i njihovim roditeljima, ali su i oni više otvoreni prema društvu“, rekla je Perišićeva.

Gradonačelnik Banjaluke, Slobodan Gavranović, kaže da Banjaluka već treću godinu zaredom obilježava Svjetski dan osoba sa Daun sindromom kao i da su prepoznali značaj Udruženja „Svjetlice“ i stoje iza njihovih aktivnosti.

„Ovo je vrlo specifično udruženje posvećeno jednoj populaciji naših najmlađih sugrađana sa određenim smetnjama u razvoju. Potrebno je što prije da se djeca sa Daun sindromom i njihovi roditelji uključe u procese radne terapije i zato im je treba pružiti ohrabrenje i podršku i stvoriti im uslove za rad“, priča Gavranović.

U BiH ne postoji zvanični podatak o broju osoba sa Daun sindromom. Smatra se da se prosječno jedno od 650  novorođene djece u svjetskoj populaciji rađa se s Daunovim sindromom. Na osnovu ovih podataka, pretpostavlja se da se u BiH godišnje rađa između 40 i 50 ovakve djece.

eTrafika.net – Sonja Terzić

Napiši komentar