fbpx

Pored Vrbasa, Kastela, ćevapa i lijepih djevojaka, Banjaluka je poznata i po legendi o Safikadi.

Legenda je odavno prešla teritoriju Banjaluke, pa mnogi turisti upitaju upravo za nju kada posjete grad na Vrbasu. Prema jednoj verziji, mlada Banjalučanka bila je u vezi sa vojnikom koji je služio u tvrđavi Kastel. Jednog dana su ga poslali na Daleki istok, gdje je poginuo, a Safikada je u svedbenoj odjeći stala pred top koji je na Kastelu svaki dan označavao podne. Nije poznato tačno mjesto gdje je sahranjena. Neki govore da je to okviru Ferhadije, dok drugi tvrde da joj je grob na početku ulice koja vodi do Kastela.

Prema drugoj verziji, Safikada je bila turska djevojka koja se zaljubila u vojnika vezirske vojske. Ipak, treća verzija kaže da je poticala iz ugledne banjalučke porodice, ali se zaljubila u austrijskog vojnika, što joj je bilo strogo zabranjeno. Neke priče tvrde da je ubio austrijski vojnik jer se oglušila na naredbu da se zaustavi.

Podrži eTrafiku

Uloga topa u ovoj legendi je sporna jer se u Banjaluci nikada nije pucanjem označavalo podne, a ne može se sa sigurnošću ni govoriti o mjestu njenog vječnog počivališta. Safikadin grob rekonstruisan je 1987. godine, kada je utvrđeno da se na dubini od jednog metra nalazi ljudski skelet.

Kako bilo, priča o zabranjenoj ljubavi živi i danas, a na Safikadin grob djevojke i žene donose cvijeće i pale svijeće, moleći se za sreću u ljubavi.

safikada_grob1

safikada_grob2

safikada_grob3

safikada_grob5

safikada_grob7

safikada_grob8

(eTrafika.net – Foto:G. Terzić)

 

Napiši komentar