fbpx

Šesti po redu Naučno-stručni skup „Studenti u susret nauci“ otvoren je danas u prostorijama Kultrurnog centra Banski dvor u Banjaluci.

studenti u susret nauci1Skup organizuje Studentski parlament Univerziteta u Banjaluci i ove godine je okupio oko 150 studenata iz BiH, zemalja regiona ali i Evrope.

Na ovogodišnjem Skupu učesnici će prezentovati radove iz šest naučnih oblasti, inženjerstvo i tehnologija, medicinske i zdravstvene nauke, prirodne nauke, društvene nauke, poljoprivredne nauke i humanističke nauke.

Foto baza

„Nekolicina studenata se zaista bavi nekim naučno-istraživačkim radom i ulažu u taj segment koji je za naše društvo neophodan, jer je nauka budućnost. Ovaj Skup je upravo namjenjen tim studentima koji rade nešto u polju nauke, a nemaju druge mogućnosti da svoje radove prezentuju i izlože javnosti“, rekao je predsjednik organizacionog odbora Skupa, Siniša Srdić.

studenti u susret nauci2

Ovaj Skup je, prema riječima Srdića, pokrenuo jednu inicijativu za popularizaciju bavljenja naukom i naučno-istraživačkim radom.

„Već sada na pet fakulteta imamo centre za naučno-istraživački rad, neki u sklopu Saveza, a neki u skolpu fakulteta, gdje se okupljaju studenti sa tih fakulteta“, kazao je Srdić.

studenti u susret nauci4

Učesnici ističu kako je učestvovanje na jednom ovakvom skupu izuzetno značajno jer im se pruža prilika za bavljenje naučnim radom, a to iskustvo će im pomoći u daljem radu i profilisanju.

„U vremenu kada sistem ukida pisanje diplomskih radova, mislim da ovakvi skupovi mnogo znače, jer se učite formi naučnog rada, imate priliku sarađivati sa mentorima i bolje se upoznati sa dijelom nauke koja vas zanima. Sve to doprinosi vašem razvoju kao studenta ili kao budućeg naučnika istraživača“, rekla je studentkinja Filološkog fakulteta iz Banjaluke, Nina Govedarica.

studenti u susret nauci5

Osim učesnika iz Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, na Skupu će učestvovati i studenti iz Srbije, Slovenije, Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Ukrajine, Bugarske i Rusije.

„Ovo je sjajna šansa za nas da pokažemo stečeno znanje koje smo stekli u Rusiji, da prezentujemo rusku kulturu i običaje. Za nas je velika čast biti ovdje i predstavljati našu državu. Rad s kojim ću se predstaviti ima za temu Kinu, odnosno interese Kine u geopolitičkom prostoru“, rekao je student iz Rusije, Aleksandar Repjev.

studenti u susret nauci6

Otvaranju Skupa prisustvovali su eminentini stručanjci i predstavnici resornih ministarstava.

„Ministrastvo podržava sve aktivnosti studentskih parlamenata i Unije studenata kada je u pitanju naučno-istraživački rad. Na taj načim želimo da ohrabrimo studente da prihvate odgovornost i da unaprijede svoju istraživačku aktivnost. Najboja promocija mladih ljudi koji imaju ambiciju i mogućnosti da se bave naučnim radom su upravo ovakve konferencije koje promovišu rad studenata“, rekao je ministar prosvjete i kulture RS, Goran Mutabdžija.

Nakon svečane akademije u KC Banski dvor slijede plenarna predavanja eminentnih profesora i uvaženih naučnika, prof.dr Vaskrsije Janjića i prof. dr Ranka Škrbića, kao i izlaganje naučnih radova, koja će se održati u prostorijama Rektorata i na Fakultetu političkih nauka. U sklopu ovogodišnje StES-planirane su i određene radionice po naučnim oblastima za učesnike Skupa.

studenti u susret nauci7

Zatvaranje Skupa zakazano je u petak od 18. časova u amfiteatru Fakulteta političkih nauka.

 

 

eTrafika.net – Jovana Savanović

Napiši komentar