fbpx

Banjalučka Akademija umjetnosti obilježila je danas 15 godina postojanja otvaranjem izložbe studenata „Retrospektiva“ u Kulturnom centru Banski dvor, i potpisivanjem sporazuma o saradnji sa Univerzitetom ALFA, Akademijom umjetnosti iz Beograda.

Ove dvije Akademije sarađuju već neko vrijeme, a danas je ta saradnja ozvaničena u prisustvu konzula Srbije u Bosni i Hercegovini, Vladimira Nikolića.

Ovo je jedan od 30 sporazuma koje banjalučka Akademija ima sa relevantnim institucijama umjetnosti u regionu i Evropi. Potpisnici sporazuma dekan Akademije umjetnosti Banjaluka, Luka Kecman i osnivač i predsjednik Akademije umjetnosti iz Beograda, Dušan Đoković, nadaju se još boljoj međusobnoj saradnji.

Podrži eTrafiku

„Iza Akademije umjetnosti stoji jedan ozbiljan period od 15 godina u toku kojih smo mi izveli 555 studenata, šest doktoranata, 20 onih koji su završili magistarski ili master studije. Posebno smo ponosni na više od 200 nagrada koje su ostvarili naši studenti i profesori“, rekao je dekan Akademije umjetnosti u Banjaluci Luka Kecman.

Predsjednik Akademije umjetnosti iz Beograda, Dušan Đoković, rekao je da je vrlo bitno da ove dvije ustanove sarađuju, te da studenti upoznaju i jedne i druge profesore, bez obzira na sličnost studijskih programa.

„Svaki sporazum u sebi mora da sadrži nešto mnogo važnije, a to je njegova realizacija. Kolegama sa banjalučke Akademije predložiću projekat da zajedničkim snagama uradimo predstavu ‘Solunci govore’, koja je prije 30-tak godina u Narodnom pozorištu u Beogradu imala više od 400 izvođenja. Ovom predstavom želimo obilježiti 100 godina od početka Prvog svjetskog rata“, rekao je Đoković

On je kazao da će ovo biti prvi projekat koji neće ni od jedne ni od druge države tražiti neka sredstva za njegovu realizaciju.

„Mi ne očekujemo novac, nego ćemo svojim snagama i svojim mogućnostima to uraditi. Predstava treba da bude igrana u septembru sljedeće godine, i u Beogradu i u Banjaluci, ali i šire“, najavio je Đoković.

Studenti Akademije u Banjaluci osvajali su do sad brojne nagrade u Evropi i svijetu.

„Studenti smjera dramske umjetnosti i televizije dobili su pregršt nagrada u Evropi i svijetu, Tu su i studenti muzičkog smjera koji su osvajali brojne nagrade, tako da nema onog dijela kojim se mi ne bavimo a da neko od naših studenata ili profesora nije bio nagrađen“, istakao je Kecman.

On smatra da je ovaj fakultet iznjedrio kadar koji je udahnuo potpuno novi život na mjestima u kojima djeluju širom Republike Srpske.

Večeras će u Dječijem pozorištu Republike Srpske biti otvorena Svečana akademija u sklopu koje će biti prikazana rekapitulacija svega što je Akademija uradila u proteklih 15 godina, pri čemu će se posebno osvrniti na one koji su sve ove godine pomagali ovoj instituciji.

Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci osnovana je 1998. godine. Trenutno na njoj postoje tri studijska programa, a to su dramski, muzički i likovni. Na muzičkom programu postoji osam smjerova, pet na dramskom i dva na likovnom programu. Od ove godine pokrenut je smijer grafički dizajn unutar studijskog programa likovne umjetnosti, te produkcija i animirani film na dramskom odsjeku, i to je jedini takav smjer u Bosni i Hercegovini.

eTrafika. net – Jovana Savanović

Napiši komentar