fbpx

Zgrada Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci danas je svečano otvorena u prisustvu mnogih zvanica iz akademskog i političkog života Republike Srpske.

U ovaj prostor uloženo je 6.150.000 KM, a fakultet se prostire na 5.000 kvadratnih metara. Do sada je FPN bio podstanar Filozofskog fakulteta, a služio se prostorima skoro svih ostalih članica banjalučkog Univerziteta, što je znatno otežavalo nastavni proces. Prilikom otvaranja novog prostora za rad, dekan Fakulteta političkih nauka Nenad Kecmanović prisjetio se nekadašnjih uslova.

„Nastava se odvijala u popodnevnim i večernjim časovima, kada su matični fakulteti mogli da nam ustupe svoje prostorije. Ne znam je li komplikovanije bilo napraviti raspored ili ga realizovati. Studenti su više vremena provodili hodajući, često po kiši i snijegu, između više od deset lokacija, nego na nastavi. Ipak je sve nekako funkcionisalo“, rekao je on, i dodao da se fakultet čak i u takvim okolnostima mogao pohvaliti mnogih naučnim i pedagoškim aktivnostima.

Podrži eTrafiku

Tadašnje trogodišnje studije prelicencirane su u četvorogodišnje, osnovan je prvi časopis za političke nauke u Republici Srpskoj „Politeja“, uvedena elektronska studentska služba, organizovana Diplomatsku akademiju, sklopljeni su ugovori sa beogradskim Institutom za međunarodnu politiku i privredu i moskovskom Diplomatskom akademijom, te registrovan fakultetski Institut za društvene nauke.

Kecmanović je naglasio i da zgrada sama po sebi ne znači mnogo, ukoliko nema unutrašnje sadržaje.

„Ovo je prvi fakultet u kampusu koji u potpunosti odgovara bolonjskim standardima vezanim za kvadraturu po broju studenata, elektronsku učionicu, biblioteku i slično. Važan je i broj prostorija a ne samo kvadratura. Vrsta rada u malim grupama zahtijeva drugačiju vrstu prostora, da se razlikuje od onih klasičnih fakulteta. To bi bila posebna vrijednost ovog objekta, u odnosu na ono što imaju drugi fakulteti.“

Prostorom koji su dobili zadovoljni su i sami studenti. Saša Aulić sa treće godine politikologije rekao nam je da je prezadovoljan uslovima, ali da je sada velika odgovornost i na studentima i na nastavnom kadru.

„Moja generacija je na ovo čekala dvije godine. Nakon svih godina u raznim zgradama konačno smo dobili svoj prostor, koji je sam po sebi samo mogućnost i ne znači mnogo ako mi ne budemo preuzeli odgovornost i počeli da radimo onako kako treba. Prvenstveno mislim na studente, ali i profesore i ostali kadar na fakultetu.“

Svečanosti je prisustvovao i predsjednik RS Milorad Dodik koji je naglasio značaj obezbjeđivanja prostora za rad banjalučkom FPN-u.

„Ovaj fakultet je značajan za Republiku Srpsku, imajući u vidu specifičnost kadrova koje obrazuje i ljudi koji će sutra biti na različitim institucionalnim nivoima. Zato je bilo važno obezbijediti prostorne uslove za rad.“

U novim prostorijama radiće 1.400 studenata, 64 profesora i 28 asistenata. Oprema za rad u zgradi koštala je 500.000 KM.

eTrafika.net – Vanja Stokić

Napiši komentar