fbpx

Edukativna predstava „Pažljivko“ održana je danas u dvorani „Obilićevo“ u Banjaluci, pred oko 500 učenika iz nekoliko banjalučkih osnovnih škola.

Predstava je rezultat saradnje između Agencija za bezbjednost saobaćaja Republike Srpske i Republike Srbije, u sklopu preventivne kampanje „Pažnja sad“ kako bi se zaštitila djeca u saobraćaju.

„Vjerujem da su djeca primila mnogo novih, korisnih informacija i da im je bilo interesantno. U prilog tome govori i činjenica da su 45 minuta sa velikom pažnjom odgledali ovaj program. Ako imamo u vidu činjenicu da 15 miliona djece učestvuje u saobraćajnim nesrećama u cijelom svijetu, a 500.000 strada, onda možemo shvatiti značaj ovakve prezentacije“, rekao je ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Foto baza

Grad Banjaluka se uključio u ovu akciju kako bi najmanji Banjalučani dobili što više informacija da se njihova bezbjednost u saobraćaju podigne na najviši nivo. Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović podsjetio je na nekoliko akcija koje su sprovedene kako bi se zaštitila djeca u saobraćaju.

„Imali smo nekoliko manifestacija u gradu posvećene podizanju svijesti vozača i većeg stepena bezbjednosti naše djece u saobraćaju. I dalje trebamo sugerisati roditeljima da uporno pružaju mališanima informacije o kretanju u saobraćaju, ali i da u školama kroz proces vaspitanja i obrazovanja dobiju korisne informacije“, rekao je Gavranović.

Agencija za bezbednost saobraćaja Srbije već treću godinu sprovodi kampanju „Pažnja sad“, tokom koje su postigli značajne rezultate.

„Mi smo tu kampanju proširili i na Republiku Srpsku, s obzirom na to da su djeca ugrožena i na putevima Srpske. Aktivnosti koje preuzimamao dale su značajno smanjenje stradale djece kad su u pitanju putevi Srbije“, rekao je pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije, Branimir Miletić.

Oni su đacima podijelili bukvare u kojima će oni, uz pomoć roditelja, naučiti mnogo toga kako bi postali ravnopravni i bezbjedni učesnici u saobraćaju.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović rekao je da se nada da će Pažljivko doći i u druge gradove RS, jer je bitno da se što više djece edukuje o načinu kretanja u saobraćaju.

Đaci prvaci su sa velikom zainteresovanošću pratili sve što Pažljivko radi, a na kraju predstave su pogledali i edukativni crtani film.

“Sve mi se svidjelo. Pažljivko je baš smiješan, ali nam je pokazao kako da pređemo ulicu i da budemo pažljivi”, rekla je Ana, učenica prvog razreda osnovne škole Dositej Obradović.

Podsjetimo, Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske i Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije u martu ove godine potpisale su Protokol o saradnji među dvjema Agencijama, a kampanja „Pažnja sad“ je jedan dio te saradnje.

eTrafika.net – Jovana Savanović

Napiši komentar