fbpx

Studenti banjalučke Akademije umjetnosti nastavili su danas akciju “Uselimo kulturu na Univerzitet”, u sklopu koje skupljaju potpise za otvaranje studentskog kulturnog centra.

Akcija započeta u julu, nastavljena je jutros i to na tri lokacije – u kampusu, ispred studentskog doma Nikola Tesla, kod prvog paviljona i kod Pravnog fakulteta. Iz prve faze imaju skupljenih 3.000 potpisa, i nadaju se još većem broju u drugoj fazi akcije.

“Borimo se za osnivanje studentskog kulturnog centra u Banjaluci i scene Akademije umjetnosti. Nama je potrebna ta scena jer nas ima mnogo na Akademiji i tu bismo prezentovali svoje predstave, prikazivali izložbe, filmove i slično. To ne bi bio samo centar za studente Univerziteta, već za sve građane ovog grada”, rekla je studentkinja druge godine pozorišne režije i jedna od organizatora akcije Dragana Đedović.

Podrži eTrafiku

Studenti planiraju da sprovede akciju pet dana, kako bi prikupili što više potpisa koje će kasnije poslati Ministarstvu prosvjete i predsjedniku, uz fotografije i snimke. Podršku su već dobili od rektora, koji im je dao svoj potpis.

“Rektor je odobrio našu akciju, a imamo podršku i profesora i nekoliko asistenata sa Akademije”, kazala je Đedovićeva.

Tokom trajanja akcije, organizatori će na pomenutim lokacijama izvoditi performanse, kao jedan od načina da dobiju podršku od kolega studenata.

“Ovo je naš posljednji vapaj, mi se borimo za kulturu. Nije nikakav protest, nećemo ništa raditi nasilnim putem. Potrudićemo se da radimo razne performanse, glumci će recitovati i izvoditi monologe, kolege sa muzičkog smjera će pjevati, studenti likovnog smjera su već izložili svoje slike, a planira se i slikanje u eksterijeru”, rekla je Đedovićeva.

Ovu akciju studenata Akademije umjetnosti podržali su Studentska organizacija Fakulteta političkih nauka, Savez studenata Filiološkog fakulteta, SOBL i Savjet studenata Poljoprivrednog fakulteta.

eTrafika.net – Jovana Savanović

Napiši komentar