fbpx

Nakon uspješno realizovanih akcija čišćenja “Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan” pokreće se nova volonterska akcija pošumljavanja u Bosni i Hercegovini pod nazivom “Let’s Do It – milion sadnica za 1 dan”.

Akciju organizuju Udruženje građana “Ruke” iz Sarajeva i Udruženje građana „Mozaik prijateljstva“ iz Banjaluke. Posvećena je prvenstveno pošumljavanju šumskog zemljišta, ali i sadnji drveća u parkovima, drvoredima, dvorištima i sl.

Akcija se planira realizovati sinhronizovano u jednom danu i sa početkom u isto vrijeme na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine – četvrtak, 24. oktobar 2013. godine, sa početkom u 10.00 h.

Podrži eTrafiku

U akciji “Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan” provedenoj 09. septembra 2012. godine aktivno je učestvovalo 37 500 volontera, 105 opština, te očišćeno 5 500 000 kg otpada.

U drugoj akciji 18. maja 2013. godine aktivno je učestvovalo 47 970 volontera, 107 opština, te očišćeno 5 000 000 kg otpada.

“Impresivni rezultati prethodnih akcija čišćenja i veliki entuzijazam naših volontera obavezuju nas da organizujemo više od jedne akcije tokom godine. Ideja za akciju „Let’s Do It – milion sadnica za 1 dan“ je proizašla iz saznanja da se u Bosni i Hercegovini ne vodi dovoljno računa o šumama koje su jedno od najvećih prirodnih bogatstava naše zemlje. Šume su svakodnevno izložene nelegalnim sječama, u njih se već godinama nepropisno odlažu velike količine otpada, nisu dovoljno dobro sistemski zaštićene od napada patogena i štetnih insekata, velike površine šuma su minirane (više od 100.000 ha). Takođe se nedovoljno ulaže u potivpožarnu zaštitu i svake godine imamo požare koji šumskom fondu nanesu višemilionske štete”, navode iz udruženja “Mozaik prijateljstva”.

Ciljevi posljednje akcije su zasaditi 1.000.000 sadnica drveća, obezbjediti učešće najmanje 20.000 volontera te podići svijest i edukovati javnost o zaštiti životne sredine i važnosti šumskih ekosistema putem mnogobrojnih projektnih aktivnosti koje su usmjerene ka educiranju građana kroz ekološko-edukativne programe, medijske kampanje, okrugle stolove, promocije i druge aktivnosti.

Akcija će biti realizovana u saradnji sa preduzećima koja gazduju šumama, resornim ministarstvima, partnerima i sponzorima prethodnih akcija, našim lokalnim timovima i naravno sa volonterima iz svih krajeva Bosne i Hercegovine.

Iz udruženja “Mozaik prijateljstva” i “Ruke” vas pozivaju da im se pridružite te da zajedno zasadite milion sadnica drveća za 1 dan!

 

 

eTrafika.net – Ognjen Tešić

Napiši komentar