fbpx

Svjetski dan turizma pod sloganom “Turizam i voda” obilježen je danas u banjalučkom parku “Petar Kočić”. Ovom prilikom predstavjeni su turistički potencijali Banjaluke, ali i Republike Srpske, kako bi se afirmisao razvoj turističke djelatnosti.

svjetski_dan_turiyma_1Turistička organizacija grada Banjaluka, u saradnji sa Ministarstvom trgovine i turizma RS i Turističkom organizacijom RS, je u manjem obimu danas pokazala šta Banjaluka ima da ponudi turističkom tržištu.

“Banjaluka je posljednjih nekoliko godina ozbiljna turistička destinacija, i postaje sve zanimljivija lokacija za turiste. U prilog toj tezi ide činjenica da smo u prvih sedam mjeseci ove godine imali 37.000 turista i ostvarili 59.000 noćenja. U odnosu na prošlu godinu, to je 5% više i posjeta i noćenja“, rekao je direktor Turističke organizacije grada Banjaluka, Ostoja Barašin.

Podrži eTrafiku

On je istakao da turizam kao djelatnost odolijeva udarima krize, te da je to dokaz da postoje resursi koji mogu pomoći da se kriza prebrodi na bolji i efikasniji način.

Grad je u proteklom periodu imao nekoliko događaja koji su promovisali rijeku Vrbas, sa jasnom porukom čuvanja voda i vodenih tokova. Rijeka Vrbas je značajan resurs grada, te je glavna turistička ponuda

„Želimo da Vrbas bude na najbolji način eksploatisan i ni na koji način degradiran. Trudimo se da u turističkoj ponudi imamo samo korisne aktivnosti, bez štetnih djelovanja, kako na vode tako i na životnu sredinu. Afirimišemo razvoj turizma koji se bazira na ekologiji“, rekao je Barašin.

svjetski dan turizma bl1

Ministarka trgovine i turizma Maida Ibrišagić-Krstić kazala je da se još uvijek mora raditi na očuvanju voda u RS.

„Moramo još više raditi raditi na ekološkom aspektu voda. Što se tiče turizma, vode RS još uvijek nisu dovoljno iskorištene u svom punom potencijalu“, kazala je Ibrišagić-Krstić.

Pored toga, i Turistička organizacija RS aktivno radi na promociji, kako rijeke Vrbas, tako i svih ostalih turitičkih mogućnosti Srpske.

„Smatramo da je rijeka Vrbas poznata u svijetu sa svojim kapacitetima, prvenstveno zbog održavanja kupova u raftingu. Osim rijeka, mi se trudimo da na sajmovima turizma promovišemo i naše banje, posebno banju Vrućicu u Tesliću koja ima potencijal da primi svjetske turiste. Prezentacijom svih turističkih potencijala Srpske forsiramo razvoj turizma“, rekao je Tihomir Ljubojević, predstavnik Turističke organizacije RS

svjetski dan turizma bl3

On je rekao da je broj turista u RS veći za 4,9%, što je značajan porast kada se porede prvih šest mjeseci ove i prošle godine. Prema njegovim riječima, razvojem turizma, pospješuje se i privredni i ekonomski razvoj RS.

Grad Banja Luka učestvuje u projektima koje štite rijeku Vrbas, te nastoji da građane i turiste vrati na obale ove rijeke.

„Gradska uprava je svjesna da resurse koje imamo moramo sačuvati. Rijeka Vrbas je jedan od tih resursa. Svjesni smo činjenice da samo krupnim projektima možemo riješiti prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda. Ukupan projekat prečišćavanje voda je težak nekoliko stotina miliona maraka. Vjerujem da ćemo prema raspoloživim sredstvima uspjeti sačuvati našu rijeku i na taj način doprinijeti kvalitetnijem životu naših sugrađana, te boljoj turističkoj ponudi grada Banjaluke“, poručila je zamjenica gradonačelnika Banjaluke, Jasna Brkić.

svjetski dan turizma bl4

U parku su se predstavili različita udruženja i organizacije koje u sklopu svojih aktivnosti imaju ponudu za turiste, ali i za sve Banjalučane.

„Predstavljamo sekcije našeg kluba koje uključuju ronjenje, spasilačku službu i rafting. Rijeka Vrbas je bitan segment našeg grada, i od velike je važnosti za naš klub, jer sve svoje aktivnosti obavljamo na njoj. Naš klub organizuje čišćenje rijeke, poribljavanje, a učestvovali smo na svim akcijama čišćenja Vrbasa“, rekao je Dejan Marković iz ronilačko kluba „BUK“.

svjetski dan turizma bl5

Poseban naglasak je stavljen na regatu Banjaluka – Beograd, koja je u ponedjeljak stratovala iz najvećeg grada Srpske. Na tom vodenom putu učestvuju i članovi rafting kluba „Kanjon“.

„Došli smo ovdje sa našom opremom, čamcem i svim mogućim spravama koje morate ponijeti na vodu: prsluk, veslo, kaciga. Naši momci su pokazali spretnost na vodi tako što su prije nekoliko dana krenuli na regatu Banjaluka – Beograd, čime pokazuju i to koliko je značajna naša rijeka Vrbas“, kazala je Vladanka Savičić ispred rafting centra „Kanjon“.

svjetski dan turizma bl6

Obilježavanje Svjetskog dana turizma propratili su još neki zanimljivi događaji kao što je rezabarenje voća i povrća, te kulturno-umjetnički program. svjetski dan turizma bl10 svjetski dan turizma bl11

 

 

eTrafika.net – J: Savanović/foto – G. Terzić

Napiši komentar