fbpx

Udruženje građana “Oštra nula” i koalicija “Jednakost” danas su na Trgu Krajine u Banjaluci promovisali web stranicu popismonitor.ba, putem koje se građani BiH mogu informisati o predstojećem popisu stanovništva.

ostra_nula_popis_1Predsjednica UG „Oštra nula“ Dražana Lepir rekla nam je da će se građani o popisu moći informisati putem interneta ili u direktnoj komunikaciji sa njihovim aktivistima.

„Ukupno će biti 30 akcija u cijeloj BiH, pa ćemo i u direktnom pristupu građanima objasniti predstojeći popis. Ovo je nastavak akcije ‘Budi građanin/građanka’ koju smo započeli na proljeće, a čiji je osnovni cilj ukidanje diskriminacije u Ustavu BiH. Do sada smo bili u Doboju i Banjaluci, a bićemo i u Gradišci, Jajcu, Novom Gradu, Prijedoru, Prnjavoru i ostalim gradovima“, navodi ona.

Podrži eTrafiku

Od prvog oktobra će biti aktivna i tri broja na koja građani mogu prijaviti sve nepravilnosti koje uoče prilikom sprovođenja popisa. Kako navodi Lepir, svaka prijava će biti proslijeđena nadležnim institucijama, jer su predviđene kazne za one popisivače koji ne budu pravilno radili svoj posao.Ona se nakratko osvrnula i na video snimke koji su posljednjih dana preplavili internet.

„To je samo pokazatelj koliko političke strukture ne žele napraviti korak dalje i koliko se ovaj popis koristi u političke svrhe i propagiranje nacionalističke retorike, koja traje već 20 godina i koja nam ne da da idemo naprijed. Više od 22 godine nismo imali popis, a i dalje je najbitnije to kako će se ko izjasniti i to nam govori koliko sami želimo ostati u mraku u kom tapkamo toliko dugo.“

 

 

eTrafika.net – V. Stokić/foto: G. Terzić

Napiši komentar