fbpx

Studentska organizacija IAESTE BiH omogućila je stranim studentima koji su u posjeti BiH da upoznaju neke od naših turističih atrakcija. Goste iz evropskih zemalja, ali i Brazila i Argentine, vodili su u obilazak nacionalnog parka “Sutjeska”, mosta Mehmed paše Sokolovića, VIšegrada i Andrićgrada.

iaeste_turizamPrilikom posjete mostu Mehmed paše Sokolovića studenti su i sami komentarisali da su očekivali skroman mostić sa njima ne tako velikim značajem. Međutim, otkrili su remek djelo arhitekture tog doba, veliki broj njih očaran je činjenicama koje su saznali o mostu, a u knjižarama su obogatili svoje biblioteke djelom našeg Nobelovca.

Nakon toga, grupa mladih turista je posjetila i novi kulturni kompleks smješten na poluostrvu između rijeka Drine i Rzava, na 300 metara od višegradske ćuprije-Andrićgrad.

Podrži eTrafiku

Kako je Andrićgrad ustvari vizija kako je Višegrad mogao izgledati da ga nisu zaobišli renesansa i ostali istorijski periodi, on predstavlja bitnu novinu u našoj kulturnoj istoriji. U arhitektonskom pogledu sam grad biće mješavina različitih epoha i stilova koji su je smjenjivali kroz istoriju ovog područija: vizantijski stil, otomanski period, renesansa, klasicizam. Studenti su, oduševljeni idejom o izgradni, komentarisali da bi Andrićgrad mogao značiti mnogo u kulturnom životu same BiH.

Provodeći prijatno poslijepodne na istoku naše zemlje, uputili su se ka velikom izazovu, nacionalnom parku “Sutjeska”.

“Kako smo stigli na naše odredište, kamp na Tjentištu, u kasne sate, bilo je jako uzbudljivo suočiti se sa mrakom i skoro nestvarnim zvucima prirode, prašume i rijeka oko nas. Buđenje uz glasan žubor Sutjeske je turiste oduševio te su već u ranim jutarnjim satima uživali u čarima ove ledene rijeke”, navode iz IAESTE BiH.

Kratko putovanje se završilo panoramskim razgledanjem Foče i okruženja, a studenti su sa sobom ponijeli jako lijepe upomene sa istoka zemlje, te izjavili kako u ovim destinacijama vide veliki potencijal za razvoj.

 

eTrafika.net – Branka Pljevaljčić

Napiši komentar