Studentska organizacija IAESTE BiH omogućila je stranim studentima koji su u posjeti BiH da upoznaju neke od naših turističih atrakcija. Goste iz evropskih zemalja, ali i Brazila i Argentine, vodili su u obilazak nacionalnog parka “Sutjeska”, mosta Mehmed paše Sokolovića, VIšegrada i Andrićgrada.

iaeste_turizamPrilikom posjete mostu Mehmed paše Sokolovića studenti su i sami komentarisali da su očekivali skroman mostić sa njima ne tako velikim značajem. Međutim, otkrili su remek djelo arhitekture tog doba, veliki broj njih očaran je činjenicama koje su saznali o mostu, a u knjižarama su obogatili svoje biblioteke djelom našeg Nobelovca.

Nakon toga, grupa mladih turista je posjetila i novi kulturni kompleks smješten na poluostrvu između rijeka Drine i Rzava, na 300 metara od višegradske ćuprije-Andrićgrad.

Kako je Andrićgrad ustvari vizija kako je Višegrad mogao izgledati da ga nisu zaobišli renesansa i ostali istorijski periodi, on predstavlja bitnu novinu u našoj kulturnoj istoriji. U arhitektonskom pogledu sam grad biće mješavina različitih epoha i stilova koji su je smjenjivali kroz istoriju ovog područija: vizantijski stil, otomanski period, renesansa, klasicizam. Studenti su, oduševljeni idejom o izgradni, komentarisali da bi Andrićgrad mogao značiti mnogo u kulturnom životu same BiH.

Provodeći prijatno poslijepodne na istoku naše zemlje, uputili su se ka velikom izazovu, nacionalnom parku “Sutjeska”.

Mozaik prijateljstva

“Kako smo stigli na naše odredište, kamp na Tjentištu, u kasne sate, bilo je jako uzbudljivo suočiti se sa mrakom i skoro nestvarnim zvucima prirode, prašume i rijeka oko nas. Buđenje uz glasan žubor Sutjeske je turiste oduševio te su već u ranim jutarnjim satima uživali u čarima ove ledene rijeke”, navode iz IAESTE BiH.

Kratko putovanje se završilo panoramskim razgledanjem Foče i okruženja, a studenti su sa sobom ponijeli jako lijepe upomene sa istoka zemlje, te izjavili kako u ovim destinacijama vide veliki potencijal za razvoj.

 

eTrafika.net – Branka Pljevaljčić

Autizam

Napiši komentar